Kašalj

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi”, neproduktivni ili nadražajni kašalj i “vlažni” ili produktivni kašalj
Suvi kašalj se naziva tako, jer se ništa ne iskašljava. Takođe ovaj kašalj se naziva i nadražajni, jer nastaje draženjem nervnih završetaka u disajnim putevima, što započinje refleks kašlja.
Vlažan kašalj je tipičan za zapaljenja donjih delova disajnih puteva. Naziva se i produktivan, jer je praćen stvaranjem veće količine sekreta, koji se nagomilava u srednjim i malim bronhiolama ili u plućnom tkivu. Odrasli I veća deca ga iskašljavaju na usta, pa i nos. Manja deca to ne mogu. Ona gutaju sekret, a neretko ga povrate (vidi se sluz u povraćanom sadržaju).
Kašalj je jedan od najčešćih simptoma tretiran biljnim preparatima.

chroinic-cough-medicine-nyc
Najpoznatije sredstvo za suvi kašalj sigurno je beli slez. Beli slez umiruje iritiranu sluznicu gornjih disajnih puteva, tako što je sluzi iz belog sleza oblažu i time smanjuju neprijatan nadražaj na kašalj. Najčešće se primenjuje kod suvog kašlja u vidu sirupa
Bršljan olakšava iskašljavanje i širi disajne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, koje su praćene produktivnim kašljem (iskašljavanejm sekreta). Ima dugu tradiciju u primeni kod mnogih naroda kao sredstvo za iskašljavanje, olakšavanje disanja i suzbijanje upalnih procesa disajnih puteva. Bršljan deluje mukolitički (razređuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). On razređuje sluz i smanjuje nadražaj na kašalj. Deluje antivirusno i antibakterijski.
Jagorčevina otvara disajne puteve i omogućava iskašljavanje izlučenog sekreta. Jagorčevina omogućava odvajanje sekreta od bronhija, smanjuje mu viskozitet (razređuje ga), te dovodi do lakše eliminacije sekreta putem kašlja. Najčešće se primenjuje kod produktivnog kašlja u vidu sirupa.
Timijan omogućava širenje bronhija, lakše disanje, pokretanje sekreta i iskašljavanje i uništavanje mikroorganizama, bakterija i gljivica, izazivača infekcije, te čisti disajne puteve. Koristi se u vidu sirupa, eliksira i pastila.
Da ponovimo još jednom:
S obzirom da su suvi i produktivni kašalj različiti moraju se lečiti na drugačije načine!

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

3 мишљења на „Kašalj

  1. Повратни пинг: Prehlada kod dece | Generacija Rp./

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s