Acetilcistein (FLUIMUCIL, ACC)

Acetilcistein je materija koja poseduje osobinu da smanjuje gustinu i žilavost seketa, u upaljenim organima za disanje, pa olakšava njegovo iskašljavanje.
Upotrebljava se kod svih akutnih i hroničnih zapaljenskih bolesti gorjih i donjih disajnih puteva koje su praćene pojavom gustog i žilavog sekreta, kao i u kontroli paracetamolskog predoziranja.

Eff._tablet_picture
Ovaj lek treba uvek uzimati posle obroka, a preporučuje se da se tokom terapije unosi što više tečnosti. Bitno je napomenuti da pripremljeni rastvor leka treba popiti odmah nakon rastvaranja sadržaja kesice, kao i da se posednja doza treba uzeti bar dva-tri sata pre spavanja.
Ovaj lek ne bi trebalo koristiti ukoliko bolujete od aktivnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu (želudačni ili duodenalni ulkus). Primena acetilcisteina za vreme trudnoće i dojenja treba da se odvija, samo u slučaju postojanja stvarne potrebe i pod lekarskim nadzorom.
Acetilcistein može izazvati bronhijalnu opstrukciju kod dece mlađe od 2 godine. Zbog fizioloških karakteristika respiratornih puteva mogućnost uklanjanja bronhijalnog sekreta je ograničena. Zato ove lekove ne treba primenjivati kod dece mlađe od 2 godine.
Ne treba ga tokom dana uzimati istovremeno sa antibioticima iz grupe tetraciklina (tetraciklin, doksiciklin, dovicin). Da bi se izbegla međusobna nepodnošljivost i smanjivanje efekta, između njihovih pojedinačnih doza treba obezbediti pauzu od najmanje 2 sata.
Ako se uzima zajedno sa lekovima koji smiruju kašalj (npr. preparati na bazi belog sleza), u disajnim putevima, zbog smanjenog refleksa, može doći do opasnog nagomilavanja seketa.
Treba izbegavati da se acetilcistein uzima zajedno sa lekovima koji proširuju krvne sudove srca (nitroglicerin), jer može doći do pojačanja efekta ovih lekova na promer krvnih sudova i gustinu krvi. Pokazalo se da istovremena primena nitroglicerina sa acetilcisteinom, izaziva značajan pad krvnog pritiska, što dovodi do napada glavobolje.
Slično drugim lekovima acetilcistein može izazvati neželjena dejstva. Ona su obično blaga i prolazna, a javljaju se na samom početku terapije kada se organizam prilagođava na delovanje leka. Sasvim reko javlja se mučnina, gorušica, povraćanje i proliv. Pored ovoga opisana je pojava glavobolje, zapaljenja sluzokože usta (stomatitis) i zujanja u ušima (tinitus). lzuzetno,kao znak alergije na acetilcistein, može doći do otežanog disanja, pada krvnog pritiska, osipa i erupcija na koži, ubrzanog rada srca, svraba i koprivnjače. Ove pojave su češće kod osoba čiij su organi za disanje preosetljivi, poput pacijenata koji već imaju astmu.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

3 мишљења на „Acetilcistein (FLUIMUCIL, ACC)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s