Vitamini B kompleksa

Postoji više članova ovog kompleksa, a najvažniji su: B1-tiamin, B2-riboflavin, B6-piridoksin, nikotinamid, kalcijum-pantotenat i B12-cijanokobalamin.
Deficit (nedostatak) ovih vitamina B se vrlo retko javlja pojedinačno, češći je istovremeni nedostatak više vitamina ove grupe, jer se dobijaju iz istih prirodnih izvora, a uslovi za resorpciju većine ovih vitamina su slični. Zbog toga se vitamini grupe B često primenjuju u kombinaciji. Uloga ovih preparata se ogleda u održavanju metaboličkih, hemijskih i fizioloških procesa neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Posebno povoljno deluju na nervni sistem, takođe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlezda. 

10649499_541952802603354_6444176450477495796_n
Kombinacije vitamina B grupe su namenjene: deci za pravilan rast i razvoj, osobama sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe (redukcione dijete, dijete bogate ugljenim hidratima, rekonvalescentima, akutna i hronična oboljenja), osobama izloženim teškim fizičkim i umnim naporima (sportistima, rekreativcima, đacima), osobama sa slabim apetitom, osobama koje konzumiraju alkohol, osobama koje imaju problema sa kožom (akne, suva koža), osobama posle duže upotrebe antibiotika, starijim osobama. Pritom treba naglasiti ono što svi već znamo, da dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.
Međutim ukoliko se ovi preparati uzimaju u profilaksi (sprečavanje pojave oboljenja) doze za odrasle su 1-2 film tablete dnevno, a za decu 1 film tableta dnevno.
Odrasli treba da uzimaju 2-3 puta dnevno po 1-2 obložene tablete kod nedostataka vitamina B, povećane potrebe za vitaminom B, poremećaji apsorpcije usled oboljenja želuca, creva ili jetre, beri-beri, neuralgije, polineuritis, neurodermatoze, dok deca od 5 – 14 godine starosti 1 obloženu tabletu dnevno.
Napominjem, vitamini nisu „tonici“ i ne treba ih u te svrhe primenjivati. Kao i svi lekovi, i ovi mogu imati neželjena dejstva. Za vreme dok uzimate ove obložene tablete, mokraća može biti prebojena žuto, zbog riboflavina. Kod dugotrajne primene visokih doza piridoksina mogu se javiti: utrnulost, osećaj mravinjanja i bockanja, poremećaji u organima za varenje, nedostatak folne kiseline, pospanost, kožne promene, malaksalost. Velike doze pantotenske kiseline mogu dovesti do dijareje.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

3 мишљења на „Vitamini B kompleksa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s