U borbi protiv komaraca

Supstance prirodnog ili sintetskog porekla koje odbijaju insekte od sletanja ili penjanja na povšinu na koju su nanešene, čime ujedno sprečavaju insekte da ujedu ili ubodu čoveka, nazivaju se repelenti. Za razliku od insekticida ovi preparati ne ubijaju insekte. Kako u prodavnicama, tako i u bolje snabdevenim apotekama mogu se naći u obliku stika, spreja, kremova, gelova, vlaznih maramica i narukvica. Sama efikasnost ovih preparata zavisi od proizvoda, do proizvoda i nisu svi repelenti jednako efikasni u borbi protiv svih vrsta insekata. Zbog toga je jako bitno prvo odrediti protiv kojih tačno insekata nam je potrebna zaštita. Efikasnost ovih preparat zavisi od više faktora. Prvenstveno na samu efikasnost mogu uticati vrsta repelenta i njegova koncentracija u datom preparatu. Pored ovoga na efikasnost mogu uticati znojenje, izlaganje tela vodi, kao i povišena temperatura i vetar. Efikasnot ovih preparata naravno opada pri povišenoj temperaturi, vetru ili velikoj vlažnosti vazduha.

Mosquito repellent.

Na našem tržištu mogu se naći preparati sa sintetskim repelentima poput dietiltoluamida (DEET) ili ikaridina (KBR 3023)koji imaju svojih prednosti, jer deluju duže, imaju širi spekar i ređe dovode do iritacije kože. Naravno za ljubitelje prirodnih preparata, tu je alternativa u vidu etarskog ulja lavande, limun eukaliptusa, limunove trave ili eukaliptusa.

Kao i za sve do sada o čemu sam pisala i ovde se moram osvrnuti na pravilnu upotrebu. Dakle, za maksimalan efekat ovih preparata moramo se pridržavati uputstva, vodeći naravno računa o dužini dejstva repelenta. Bitno je istaći da se repelenti u obliku stikova, sprejeva, kremova i gelova nanose u tankom sloju direktno na kožu, a ne na odeću. Pri samom nanošenju izbegavaju se naravno oči i usta, a pri nanošenju na lice preparat se prvo nanosi na dlanove, rastrlja, pa tako sa dlanova na lice. Nikako ne stavljate repelente direktno na lice! Takođe nikada ne nanosite na oštećenu kožu, rane, posekotine, ogrebotine ili iritiranu kožu. Ukoliko je neophodno da se zaštitimo od sunca i od insekata, onda prvo nanesite zaštitu od sunca pa repelent. Kada se vratimo iz prirode naravno neohodno je repelent sprati sa tela, a odeću koja je bila sa njim u kontaktu neophodno je oprati.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Једно мишљење на „U borbi protiv komaraca

  1. Повратни пинг: Putna apoteka | Generacija Rp./

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s