Paracetamol

Ovo je jedan od najčešće upotrebljavanih lekova za lečenje slabih do umereno jakih bolova (glavobolja, zubobolja), i terapiju febrilnih stanja (povišena telesna temperatura, uključujući i skok telesne temperature posle vakcinacije).

Prednost paracetamola u odnosu na ostale analgetike iz njegove grupe je u tome što kod njegove upotrebe se ne javljaju neželjena dejstva kao što su stomačne tegobe, tako da se može uzimati i pre i posle jela. Zatim za razliku od ibuprofena on se može davati deci već od navršenog trećeg meseca živoa. Takođe, on ne smanjuje agregaciju trombocita i ne produžava krvarenje, pa se može primenjivati kod pacijenata sa hemofilijom. Međutim on se mora koristiti sa oprezom kod osoba koje su alergične na aspirin, jer postoji mogućnost ukrštene reakcije kod 25% pacijenata.

difference-between-acetaminophen-paracetamol_6beb3b765ed6a026

Epidemiološke studije kod trudnica pokazale su da nema štetnog dejstva paracetamola ako se koristi u preporučenim dozama. Paracetamol prelazi u mleko u veoma maloj količini, pa za vreme trajanja terapije nije potrebno prekidati dojenje. Međutim, nemojte koristiti više leka nego što je preporučeno. Prevelika doza paracetamola može uzrokovati ozbiljnu štetu vašem organizmu. Maksimalni pojedinačna doza paracetamola za odrasle je 1 gram (1000 mg), a maksimalna dnevna doza je 4 grama(4000 mg).

Posle primene terapijskih doza, mali je broj neželjenih efekata i oni su retki, iako se ponekad mogu javiti alergijske reakcije na koži. Uzimanje velikih doza paracetamola tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati oštećenje jetre i bubrega. Zanimljivo je spomenuti da su studije na životinjama pokazale da ranitidin može potencirati hepatotoksičnost paracetamola. Međutim, dvostruko slepa placebo kontrolisana studija nije uspela da potvrdi ovaj nalaz kod ljudi.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

2 мишљења на „Paracetamol

  1. Повратни пинг: Praškovi za prehladu | Generacija Rp./

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s