Pravilno čuvanje lekova

Retko ko kod kuće čuva pravilno lekove. Obično se ostavljaju makar gde, pomešani sa drugim lekovima ili sa sličnim predmetima poput šminke i kozmetike, pa zbog neadekvatnog čuvanja brzo postanu neupotrebljivi i škodljivi. U mnogim kućama se čuvaju lekovi koji možda nikad neće biti potrebni, ili lekovi sa isteklim rokom trajanja sa prefiksom“možda zatreba“ i naravno za kraj tu su neki lekovi u neopravdano velikim količinama, pošto smo zaboravili da kažemo lekaru da nam taj lek više ne piše, jer ga već imamo kod kuće.

Iako na ovu temu tekstovi ne manjkaju, nije na odmet ponoviti gradivo, jer možda ste baš Vi čitaoče propustio ovu lekciju.

Dakle lekovi treba da se čuvaju u njihovoj originalnoj ambalaži sa priloženim uputstvom kako bismo bili sigurni o kojem je leku reč, kako se upotrebljava i do kada je rok upotrebe. E sada ovde je bitno podvući da je rok upotrebe koji piše na ambalaži kod nekih lekova u obliku kapi, masti, krema, gelova ili sirupa validan samo ako oni nisu otvarani, a od momenta otvaranja obično traju od deset dana do pola godine. To koliko neki preparat traje posle prvog otvaranja navedeno je na ambalaži samog leka, ali kako mi ne bi pamtili koliko je od tada prošlo, moj savet vama je da uvek na originalnom pakovanju leka upišete datum kada ste ga prvi put otvorili, a nije na odmet i odmah izračunati i upisati kada će mu isteći rok upotrebe. Ovo pravilo važi i za kozmetičke preparate samo što je kod njih taj period trajanja nakon prvog otvaranja upisan u slici otvorene bočice.

new-arrivals-household-medicine-font-b-storage-b-font-multi-purpose-font-b-storage-b-font

Što se tiče čuvanja lekova opšte je poznato da se oni trebaju čuvati na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi (ako nije drugačije propisano) i naravno van domašaja dece. Neki lekovi se pak moraju čuvati u frižideru, kao što su insulini, sirupi, kapi, vaginalete i slično. Optimalna temperatura za ove lekove je od 2 do 8 stepeni, što zanči da nikako ne sme doći do zamrzavaja ovih lekova, jer oni koji se zamrznu nisu više delotvorni! Greška koju često pravimo prilikom čuvanja lekova je ta što ih najčešće držimo u vratima frižidera. Ovo je pogrešno jer vrata frižidera zbog čestog otvaranja imaju nešto višu temperaturu od samog frižidera. Kako se često sirupi namenjeni deci baš čuvaju u frižideru savet roditeljima je da spric u kome su odmerili lek pre davanja detetu blago zagreju dlanovima, kako bi lek dat detetu  bio optimalne temperature. Princip zagrevanja dlanovima možemo iskoristiti i pre primene supozitorija i vaginaleta koje se moraju čuvati u frižideru.

Kako većini preparata smeta svetlost, a posebno vlažnost jasno je da kuhinja ili pak kupatilo koje priznaćete često viđamo u serijama i filmovima kao mesto čuvanja lekova nikako nisu dobar izbor.

Ukoliko i pored svih ispoštovanih pravila o čuvanju lekova, tablete koje imate u kućnoj apoteci promene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu se pojave gromuljice ili zacementiran talog, tj. ukoliko lek promeni prvobitan izgled to je siguran znak da je preparatu istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan.

Dakle da sumiramo, treba paziti da u „kućnim apotekama“ ne bude lekova sa isteklim rokom upotrebe jer su oni neupotrebljivi i opasni za zdravlje. Lekove je neophodno čuvati prema priloženom uputstvu, a za određene se mora voditi računa i kada su otvoreni. Kod kuće bi pored redovne terapije (ukoliko je prisutna) trebalo da se čuvaju samo male količine osnovnih lekova sa režimom izdavanja bez recepta koji bi mogli da zatrebaju, npr. tablete protiv bolova, probiotik u slučaju proliva, pastile protiv bolova u grlu, lek za snižavanje telesne temperature i za slučaj manjih nezgoda- antiseptik, mast ili gel za otoke, gaza, zavoj i flaster.

 
TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

 

2 мишљења на „Pravilno čuvanje lekova

  1. Повратни пинг: Putna apoteka | Generacija Rp./

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s