Prednost hipertoničnih rastvora nad nazalnim dekongestivima

Početak marta doneo nam je mnoge lepe promene, lepše vreme, više sunca, zelenilo i cvetanje. Međutim pored svega lepog doneo je i alergije koje će nas pratiti i onda kada se ovo lepo vreme pokvari, odnosno sve do oktobra. Baš u ovom periodu posebno se obraća pažnja o svim onim faktorima koji smanjuju sve one neprijatne simptome alergijskih reakcija, a jedan od tih je i ona uporna i dosadna zapušenost nosa. Iako će mnogi često odmah posegnuti za nekim od raznih dekongestiva, kao što su nafazolin, oksimetazolin, tetrizolin, ksilometazolin i tramazolin koje imamo na tržištu, odlučila sam se da ovih par redova posvetim njihovoj takoreći bezbednijoj alternativi.

Dakle za vas koji ne znate šta je to izotoničan rastvor hajde jednom za svagda da objasnimo. Izotonični rastvor sadrži istu koncentraciju rastvorka kao i drugi rastvor (npr. ćelijska citoplazma). Kada se ćelija nađe u izotoničnom rastvoru (npr kada koristimo 0,9 % NaCl), voda ulazi u ćeliju i izalzi iz ćelije istom brzinom odnosno nema promene na samoj ćeliji u ovom slučaju nosa. Za razliku od ovih, hipertonični rastvor sadrži višu koncentraciju rastvorka u poređenju sa drugim rastvorom (npr. ćelijskom citoplazmom). Kada koristimo hipertoničan rastvoru, voda izalzi iz ćelije nosa i sama ćelija se smežura što je naravno poželjna osobina ukoliko se borimo protiv otečenosti sluznice nosa.

466764395_XS

Kao što sam rekla ovi preparati predstavljaju bezbednu alternativu dekongestiva iz više razloga. Jedan od njih je i njihov sastav koji se ne razlikuje mnogo od sastava samog mukusa nosa. Naime sastav mukusa odnosno tečnosti nosa je 95% voda, 1% do 2% minerali i 2,5% do 3% glikoproteini, dok mu je pH blago alkalan i obično iznosi oko 8,46. Sa druge strane hipertoni rastvori o kojima vam danas govorim su manje više sličnog sastava i pH vrednosti, sa razlikom jedino u koncentarciji. Ovi sprejevi i kapi za nos u osnovi sadrže natrijum-hlorid i natrijumhidrogen-karbonat rastvorene u prečišćenoj vodi kao rastvaraču. Prednost im je i ta što za razliku od dekongestiva koji se mogu koristiti svega pet dana, ovi hipertonični rastvori mogu se korititi bez bilo kakvih neželjenih efekata duži vremenski period. Sa druge strane produžena primena dekongestiva može da dovede do rhinitis medicamentosa („rebound“ kongestija nosne sluznice) što se može manifestovati hroničnim oticanjem nosne sluzokože, prolaznim osećajem paljenja, packanja, kijanjem povećanim curenjem nosa i/ili sušenjem sluzokože.

No da ne bude da samo hvalim ove rastvore oni imaju i jednu malu manu. Naime kako naš čovek obično od leka očekuje trenutan  i jak efekat, ovi preparati tako često ne ulaze u njenog izbor. Međutim iako im trenutan efekat zaista nije iste jačine i kao kod dekongestiva, ukoliko uzmemo da se ovi ratvori mogu koristiti mnogo češće od dekongestiva koji se obično smeju uzeti svega tri puta na dan sam dnevni efekat je manje više isti. U korist hipertonih rastvora ide i to da se za razliku od dekongestiva koji smeju da se koriste svega pet dana, ovi preparati smeju da se koriste duži vremenski period, maltene stalno dok traje cvetanje biljke na koju ste alergični. Međutim pravilo o dužini primene važi samo ako je u pitanju preparat koji ne sadrži konzervanse, jer dugotrajna primena preparata koji sadrže npr benzalkonijum-hlorid može dovesti do oštećenja epitela sluznice nosa. Tako da o tome posebno povedite računa pri izboru u moru hipertoničnih rastvora. Ukoliko još dodamo su bezbedni za decu mlađu od dve godine, da ih mogu koristiti i trudnice i dojilje, da ne dovode do povišenja krvnog pritiska onda bi izbor ipak trebao da bude na strani ovih rastvora.

 

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

2 мишљења на „Prednost hipertoničnih rastvora nad nazalnim dekongestivima

  1. Повратни пинг: Lekovi i deca | Generacija Rp./

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s