Razlika između kril i ribljeg ulja

Riblje ulje nam je svima poznato, jer se koristi već dosta dugo, no ono što možda ne znate šta je to sve prisutnije kril ulje i u čemu je razlika. Dakle kril ulje je ulje dobijeno iz antartičkog račića, koji je dobio ime prema norveškom terminu „krill“ što znači „hrana za kitove“. Izvesno je i to da nam riblje, kao i kril ulje obezbeđuju značajne količine omega-3 masnih kiselina, ali između njih postoji bitna razlika.

fish-krill-oil

Naime, riblje ulje sadrži omega-3 masne kisline u obliku triglicerida, dok kril ulje sadrži omega-3 masne kiseline u obliku fosfolipida. Važnost ovoga možemo uvideti ukoliko se podsetimo medicinske biohemije, odnosno varenja i apsorpcije lipida.

Kako su molekule triglicerida suviše velike da bi se preuzele od strane mukoznih ćelija crevnih resica, neophodno je da se ove velike molekule parcijalno razlože. Tako da se trigliceridi postepeno razlažu u lumenu creva putem pankreasne lipaze koja za svoju aktivnost zahteva prisustvo kolipaze i žučnih kiselina. Međutim samo mali procenat (20%) triglicerida se potpuno razloži do slobodnih masnih kiselina i glicerola.

⇒ Fosfolipidi se hidrolizuju dejstvom pankreasne fosfolipaze A, pri čemu nastaje slobodna masna kiselina i lizofosfolipid koji isto tako ima ulogu emulgatora u procesu varenja.

Uopšteno govoreći fosfolipidne omega-3 masne kiseline su mnogo efikasnije iskorišćene u ljudskom telu, jer podležu jednostavnijoj digestiji i apsorpciji u poređenju sa omega-3 masnim kiselinama iz triglicerida.

Takođe, ulje krila sadrži i astaksantin, narandžasto-crveni pigment iz grupe karotenoida, koji ne nalazimo u ribljem ulju. Ovaj pigment daje ružičastu boju mesu ili ljusci morskog raka (kril), prepelicama, škampima, jastogu i lososu. Astaksantin u našem organizmu deluje kao moćan antioksidans koji suprimira slobodne radikale i proces oksidacije.

Kao jedna od prednosti kril ulja navodi se i ta što je kod njegove upotrebe odsutan gastroezofagealni refluks, kao rezultat rastvaranja fosfolipidnih masnih kiselina u gastričnim tečnostima. Uprošćeno rečeno fosfolipidi se disperguju u vodi i ne plutaju na površini želudačnog sadržaja, već se mešaju sa
želudačnim tečnostima, gubeći na taj način ukus na ribu posle unosa. Rezultat svega ovoga je da nema neprijatnog zadaha. Međutim podaci nekih dosadašnjih istraživanja navode da odsustvo neprijatnog zadaha važi samo ako je u pitanju ulje visokog kvaliteta, dok se u nekim literaturnim podacima čak navodi nema velike razlike između njega i ribljeg ulja kada je zadah u pitanju. Tako da bih ovu prednost za sada ostavila pod znakom pitanja.

Zanimanje zdravstvenih radnika za usporedbu krill ulja u odnosu na upotrebu ribljeg ulja je novijeg datuma, ali već je sada jasno da ulje krila ima veću bioraspoloživost. Dodamo li tome da kril ulje prirodno sadrži i astaksantin koji deluje i kao prirodni konzervans štiteći ulje od oksidacije i degradacije, sve to nas navodi na superiornost ulja ovog sitnog morskog račića.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Једно мишљење на „Razlika između kril i ribljeg ulja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s