Aloe vera gel za kožu

Kada dođe leto ja se setim stiha „Djevojke u ljetnjim haljinama volim…“ koji je pevao Darko Rundek i Haustor. Za mene lično nema ništa ženstvenije od slike koju opisuje pomenuti stih. No ono što muči sve nas dame kada stigne leto i te divne letnje haljine jeste učestalija depilacija i brijanje nakon čega se koža na suncu neretko upali. Ipak, iritirana koža može da se umiriti, a rešenje za to naći ćete u formi gela, odnosno Aloe vera gela. Ova fantastična viskozna tečnost ima široku primenu kada je topikalna upotreba u pitanju, pa sam shodno tome odlučila da joj posvetim baš iz tog ugla naredne redove.

aloe-vera-gel-on-wooden-spoon-1

Dakle Aloe vera gel je sok koji se dobija iz središnjih listova Aloe vrsta. Ovaj sok predstavlja viskoznu masu koja se sastoji od vode, kompleksa aminokiselina, lipida, enzima i velike količine polisaharida, kao što su pektini, sluzi i hemiceluloza.

Zbog svog sastava i višestrukog delovanja koristi se u različitim kozmetičkim preparatima. Naime ovaj gel smanjuje gubitak vlage kod normalne kože, odnosno povećava upijanje vlage kod suve i oštećenje kože. Pored toga Aloe vera gel povećava elastičnost i zategnutost kože, odnosno ima emolijentno delovanje. Usled prisustva polifenola koji pokazuju antimikrobnu aktivnost, pa ovaj sok deluje baktericidno. Takođe viskoznoj masi dobijenoj mlevenjem lisova Aloe koja se koristi za izradu raznih kozmetičkih preparata, pripisuje se i biostimulatorno delovanje.

Pored primene u kozmetičkim preparatima ovaj gel se upotrebljava lokalno kod površinskih rana, opekotina i uplanih procesa na koži, zbog svoje efikasnog učinka na zarastanje rana, upalu i bol. Sok od Aloe vere može se kombinovati i sa drugim biljkama ili ekstraktima za tretiranje raznih upalnih stanja.

Nažalost dosadašnja istraživanja pokazuju i neka ograničenja ovog gela, pa se tako pokazalo da Aloe vera nanošen topikalno možda neće biti efikasna u smanjenju oštećenja kože, odnosno opekotina od radijacije koje se javljaju kao rezultat terapije radijacijom protiv kancera.

Ukoliko se nakon ovoga teksta odlučite da počnete sa korišćenjem Aloe vera gela, molim vas upotrebite ga u skladu sa uputstvima od strane vašeg farmaceuta ili lekara, nikako na svoju ruku. Iako zaista fantastičnog delovanja, on sa sobom može vam doneti i nepoželjne rekacije u vidu osipa i alergije na ovu biljku, zato budite pažljivi.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

 

Једно мишљење на „Aloe vera gel za kožu

Постави коментар