Lekovi i sunce

U letnjem periodu sunce nam donosi bolje raspoloženje, više vitamina D, serotonina, ali i neke nepoželjne reakcije koje se mogu javiti u kombinaciji sa određenim lekovima. Reakcije o kojima pričam su fototoksične i fotoalergijske reakcije koje nastaju kao posledica interakcije leka i UV zračenja, a razlika između njih je sledeća:

⇒ Fototoksičnost je fotohemijska reakcija koja nije izazvana imunološkim mehanizmom, a nastaje kao posledica aktivacije leka UV zračenjem što dovodi do oštećenja kože koje izgleda poput jake opekotine od sunca. Obično se UV-A zračenje najčešće povezuje s fototoksičnošću, ali i UV-B zračenje može da doprinese i nastanku fototoksične reakcije. Do fototoksične reakcije dolazi prilično brzo, u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja suncu, a područje kože koje je zahvaćeno uglavnom se podudara s područjem koje je bilo izloženo suncu. Reakcija se smiruje nakon što se lek eliminiše iz tela.

⇒ Fotoalergijske reakcije su ćelijski posredovani imuni odgovori na jedinjenje aktivirano svetlom. Njihov početak često je odložen od 24 do 72 sata nakon izlaganja leku i svetlosti. Ove reakcije podsećaju na alergijski kontaktni dermatitis, koji je ograničen na delove tela izložene suncu. Međutim, kod težih reakcija one se mogu proširiti i na pokrivene površine kože. Ova vrsta reakcije se javlja samo kod predisponiranih osoba i nezavisna je od doze primenjenog leka. Treba imati u vidu da postoji mogućnost za ukrštenu fotosenzibilizaciju između između imunološki srodnih lekova.

sunce i lekovi

Napomenula bih da preko 250 lekova može izazvati fotoosjetljivost, ali sam ja za vas ovde izdvojila samo najčešće:

1. Antibiotici kao što su i nažalost najčešće korišćeni doksiciklin i sulfametoksazol/trimetoprim, poznatiji kao Bactrim, ali i ciprofloksacin, ofloksacin, odnosno fluorohinoloni.
2. Antiaritmici– amjodaron
3. Nestereoidni antiinflamatorni lekovi kao što su često korišćeni ibuprofen (Brufen), diklofenak, naproksen…
4. Lekovi za osteoporozu– alendronat
5.Antidepresivi – amitriptilin, doksepin, klomipramin, maprotilin, mianserin
6. Diuretici – furosemid, amilorid, hidrohlortiazid, indapamid
7. Antihipertenzivi – diltiazem, enalapril, kaptopril
8. Antipsihotici– flufenazin, hlorpromazin
9. Antihistaminici za lokalnu primenu– hlorpiramin i difenhidramin, dok kod dimetindena nema podataka o fotosenzitivnosti
10. Inhibitori protonske pumpe-pantoprazol, omeprazol…

Kao što možete videti spisak lekova je i šarolik i poduži, ali sa njim nisam imala nameru da vas zastrašim već samo da vam povećam svest o problemu. Dakle kada dodje leto i sunce jače sja, na vama je da preduzmete preventivne mere kako neki od lekova iz vaše terapije ne bi doveli do neželjenih fototoksičnih ili fotoalergijskih reakcija. Preventivne mere o kojima govorim podrazumevaju sledeće:
√ Izbjegavajte direktno izlaganje suncu i odlazak u solarijum. Posebno se klonite sunca između 10 i 17 sati kada je UV indeks zračenja najjači. Imajte na umu da sunce na kožu može delovati i u hladu, ispod suncobrana, u automobilu ili na terasi kafića.
Nosite duge rukave, od prirodnih tkanina kao što su pamuk ili lan (danas se mogu naći čak i tkanine koje imaju određenu UV zaštitu), sunčane naočare, šešir ili kačket.
Koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom od UV-A i UV-B zraka koju ćete da nanesete 30 do 45 minuta pre izlaganja suncu, ponovite nanošenje zaštitnih krema od sunca svaka dva sata, kao i po izlasku iz vode.
Ukoliko je moguće, uzimajte lek pred spavanje kako bi se aktivne supstance apsorbovale tokom noći.

Ukoliko vam se uprkos pridržavanju svim ovim pravilima jave fototoksične ili fotoalergijske reakcije najbolje je da stavite hladan oblog na to mesto i obavezno posetite lekara, jer vam je možda potrebna i promena terapije.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s