Veštačke suze sa ili bez konzervansa

Lečenje hroničnih oboljenja oka i potreba za dugotrajnom terapijom dovela je do uvođenja konzervansa u cilju zaštite oftamoloških preparata od kontaminacije. Dodatak konzervansa je obavezan kod višedoznih pakovanja, dok jednodozna pakovanja kapi i kapi koje se primenjuju kod hirurške intervencije ne smeju da sadrže konzervanse. Konzervansi koji se najčešće koriste u tu svrhu su: benzalkonijum-hlorid uz dodatak kompleksirajućeg sredstva EDTA , fenil-živa (II) hlorid, fenil-živa (II) nitrat, fenil-živa(II) acetat , hlorbutanol, tiomersal i hlorheksidin acetat. Uz nabrojane konzervanse, dodatna grupa su i noviji kozervansi kao na primer Purite, sofZia i Polyquad. Sve prethodno pomenute supstance u ovim preparatima imaju za cilj sprečavanje bakterijskog rasta nakon otvaranja bočice. Dakle, konzervansi se dodaju kapima za oči da bi se one po otvaranju bočice mogle koristiti do 30 dana.

kapi za oci

Međutim, godine primene preparata sa konzervansima ukazale su i na loše strane njihove primene. Neki konzervansi, pre svega benzalkonijum-hlorid, deluju kao deterdženti (površinski aktivne materije) na bakterije tako što dovode do lize zida i isticanja citoplazme. No, pritom rastvaraju i masni sloj suza, koji sprečava isparavanje suza i tako pojačavaju simptome suvog oka. Veštačke suze koje sadrže ovaj konzervans imaju tako paradoksalno dejstvo: vlaže oko, no ujedno izazivaju njegovo pojačano isušivanje. Pored nestabilnosti suznog filma, najčešće nuspojave ovog konzervansa uključuju crvenilo oka, smanjenu proizvodnju suza, bolove u oku i zamućeni vid.

Zato se na različite načine benzalkonijum-hlorid  pokušava zameniti, uključujući druge površinski aktivne materije kao što je polikvaternijum (Polyquad) kao i konzervanse novije generacije poput stabiliziranog oksihlornog-kompleksa (Purite) i jonskog puferirajućeg sredstva (sofZia). Ovi konzervasni se posle ukapavanja razlažu na vodu i hlorid ili kiseonik, pa su bezbedniji za dugotrajnu upotrenu. Mada ukoliko je potrebno ukapavati veštačke suze više od 4 puta dnevno ili tokom dužeg vremenskog perioda, uvek je bolje se odlučiti za veštačke suze bez konzervansa, koje su često u pakovanjima za jednokratnu upotrebu.

Bilo koje kapi za oči, pa ni veštačke suze ne bi trebali da koristite na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa oftamologom. No kako se često dešava da možete dobiti preporuku od lekara da koristite veštačke suze bez posebnog naglašavanja kojih, u tom slučaju uvek je bolje prepustiti odluku farmaceutu. Kako su veštačke suze koje sadrže konzervanse novije generacije nešto skuplje, često se možete naći u dilemi. Zato je narednih par redova je namenjeno čisto da vam olakša svetovanje sa vašim farmaceutom. Dakle ukoliko koristite veštačke suze sa konzervansom, primenjujte ih manje od 4 puta na dan kako biste izbegli iritaciju oka. Takođe ukoliko ste u mogućnosti uvek se opredelite se za one koje sadrže konzervanse novije generacije koji se neutrališu odmah po ukapavanju u oko. Ukoliko ste pak prinuđeni da više od 4 puta dnevno ukapavate veštačke suze ili koristite i druge kapi koje takodje sadrže konzervans onda neka izbor veštačkih suza budu one bez konzervansa, kako bi izbegli kumulativni efekat.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

2 мишљења на „Veštačke suze sa ili bez konzervansa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s