Kontaktna sočiva i lekovi – opasne kombinacije

Prilikom podizanja očnih preparata većina nas je svesna da mora da upita da li taj lek može da se koristi ukoliko nosimo kontaktna sočiva. Takođe pre nego stavljate masti ili kapi za oči, naravno da ćete skinuti sočiva. Ali, da li ste znali da neki lekovi koje pijete mogu uticati na sočiva? Mnogi lekovi sa sistemskim delovanjem mogu ispoljiti neželjene efekte na oči baš preko kontaktnih sočiva.

Ko bi pomislio da na primer može postojati korelacija između kontaktnih sočiva i kontraceptivnih pilula? Ali ova korelacija sigurno postoji – toliko da u uputstvima za upotrebu većine pilula za oralnu kontracepciju stoji naglašeno kao neželjeno dejstvo –nepodnošenje kontaktnih sočiva. Naime oralni kontraceptivi mogu izazvati suvoću oka, iritaciju oka, oscilopsiju (vizuelni simptom koji se javlja prilikom kretanja) i pogoršanje vida, što posledično dovodi do nepodnošenja kontaktnih sočiva. Zato je vrlo bitno da razgovarate sa svojim ginekologom i oftamalogom, ako planirate da koristite oralne kontraceptive i kontaktna sočiva istovremeno.

sočiva i lekovi

Lekovi koji izazivaju suvoću oka ili zamućeni vid mogu učiniti da nošenje kontaktnih sočiva bude vrlo nelagodno. Primera radi izotretinoin koji se koristi u terapiji akni veoma često može da izazove blefaritis, konjunktivitis, suve oči, iritacija očiju, pa samim tim i netolerancija kontaktnih sočiva. Zbog toga pacijente koji nose kontaktna sočiva treba upozoriti da postoji mogućnost smanjenog lučenja suza i kod koršćenja lekova kao što su:

  1. Beta blokatori kao što su karvedilol i bisoprolol
  2. Antihistaminici kao što su desloratadin i dimenhidrinat
  3. Triciklični antidepresivi
  4. Antimuskarinski lekovi kao što je tolterodin

Kontaktna sočiva mogu se i oštetiti od strane nekih lekova. Naime neki antibiotici (na primer rifampicin) ili lekovi za lečenje zapaljenskih bolesti creva i reumatoidnog artritisa kao što je sulfasalazin mogu promeniti boju telesnih tečnosti, uključujući i suze. Kontaktna sočiva mogu trajno da apsorbuju ovu boju, čime menja boja sočiva od strane rifampicina u crveno ili u žuto od sulfasalazina.

Zbog svega prethodno navedenog vrlo je važno da uvek pročitate upustvo za pacijente. Ako niste sigurni, uvek možete da potražite dodatne informacije od svog izabranog lekara, oftamologa ili farmaceuta. Takođe potrudite se da preduzmete sve mere opreza da biste smanjili simptome suvih očiju koji mogu izazvati nepodnošenje kontaktnih sočiva.

√ Skinite sočiva čim se vratite kući.

√ Koristite odgovarajuće veštačke suze i redovno ispirajte oči vodom.

√ Ponavljajte ovu brzu vežbu nekoliko puta dnevno: trljajte čiste dlanove jedan od drugi dok ne budu topli, a zatim s njima pokupite oči. Ostanite ovako 20-30 sekundi, čime ćete odmoriti mišiće oka i smanjiti njihovu napetost.

√ Izbegavajte okruženja koja pogoršavaju suvoću oka (avioni, frizerski saloni, zadimljene prostorije..). Ne plivajte u hlorisanoj vodi sa kontaktnim sočivima i ne izlažite oči dimu cigareta. Istraživanja pokazuju da pušači koji nose kontaktna sočiva su u 8 puta većem riziku od razvoja ulceracija rožnjače nego osobe koje nisu pušači.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

2 мишљења на „Kontaktna sočiva i lekovi – opasne kombinacije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s