Terapija labijalnog herpesa

U ovo doba godine, sa čestim prehladama i gripom, često nas može zadesiti i groznica na usnama. Zato vam današnji tekst upravo donosi informacije o pravilnoj terapiji labijalnog herpesa koji se može pojaviti kao plik oko usna, nosa, ustima i obrazu. Ovo oboljenje je uzrokovano virusom Herpes Simplex tip 1 i obično se javlja na istom mestu i traje oko desetak dana. Sto se tiče načina prenošenja, ono se dešava direktnim kontaktom sa inficirane osobe, a različite situacije poput prehlade, gripa, menstrualnog ciklusa, iscrpljenosti, umora i izlaganja suncu mogu ponovo aktivirati virus.

Kako bi se što bolje sprovela terapija ove groznice, potrebno je započeti lečenje čim osetimo da nas koža pecka i svrbi, odnosno u prvoj fazi, pre nego što se pojavi bolan plik ispunjen tečnošću. Započinjanje terapije u prvoj fazi je bitno kako bi se smanjila mogućnost pojavljivanja i razvijanja infekcije.

Naravno nekada nismo u stanju da odmah odreagujemo, pa se često dogodi da se infekcija ipak razvije. U tim situacijama kada plik ipak izbije, jako je bitno ne dodirivati ga, kako bi se sprečilo širenje infekcije po drugim delovima tela. Takođe vrlo je važno da u toj fazi:

  1. izbegavate direktan kontakt sa ljudima,
  2. ne delite pribor za jelo sa drugima
  3. ne delite peškire i pribor za ličnu higijenu sa drugima

herpes

Dakle za olakšavanje ovih inicijalnih manifestacija recidivnog Herpes simplex-a, naročito za ublažavanje bola i svraba, primenjuju se gelovi i kreme na bazi acikovira, tromantadina i dokozanola. Među ovim preparatima postoje značajne razlike kada je njihova primna u pitanju.

Tromantadin (Viru – Merz) deluje samo u fazi pre stvaranja plika i sme se primenjivati samo do pojave plika (2 do 3 dana). Naime Herpes simplex nakon pojave plikova, naročito ukoliko su već pukli predstavlja kontraindikaciju za ovaj preparat. Što se tiče njegove primene on se možete nanositi 3 do 5 puta, ali može i češće, ukoliko je potrebno. Neophodno ga je naneti u dovoljnoj količini da pokrije površinu kože zahvaćenu lezijama Herpesa i potom blago utrljati.

Slično njemu lečenje dokozanolom (Erazaban) se mora započeti što je moguće pre nakon pojave prvih simptoma ili znakova groznice (bol, peckanje, svrab, utrnulost ili crvenilo), jer efikasnost nije dokazana kada terapija počne u stadijumu kada je već formiran plik ili ranica. Što se tiče njegove primene neophodno je pažljivo namazati tanak sloj krema preko cele površine groznice, pet puta na dan (približno na svaka 3 sata u toku dana). Terapiju treba nastaviti do izlečenja, obično 4 do 6 dana, ili maksimalno 10 dana.

Sa druge strane aciklovir se može primeniti na nastale lezije ili lezije u nastajanju što je pre moguće, najbolje u ranim fazama, ali tretman takođe može da se započne i tokom kasnijih stadijuma (papula ili plik). Ovaj preparat je neophodno nanositi 5 puta dnevno u približnim intervalima od 4 sata, uz izostavljanje noćne primene. Lečenje treba da traje najmanje 4 dana, ali ukoliko nakon toga ne dođe do zaceljenja, tretman se može produžiti još 5 dana.

Dakle kod labijalnog herpesa, potrebno je započeti lečenje čim osetimo da nas koža pecka i svrbi, pri čemu je jako je bitno ne dodirivati taj deo kože, kako bi se sprečilo širenje infekcije po drugim delovima tela.

 

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s