Lek sa isteklim rokom trajanja

Pacijenti često imaju pitanja vezana za rok upotrebe leka: Da li mogu uzeti lek ako mu je istekao rok trajanja? Da li postoje preporuke o najboljem načinu skladištenja lekova? Postoje li određeni lekovi koji se nikada ne bi trebali koristiti nakon isteka roka trajanja? Tekst u nastavku nudi vam ogovore na ova pitanja koja su najčešće posledica visoke cene lekova i onih tzv akcija kada je lek pred istekom roka trajanja.

Datum roka trajanja je poslednji dan za koji proizvođač garantuje punu efikasnost i bezbednost leka. Međutim, kako pokazuju studije stabilnosti stvarni rok trajanja leka može biti mnogo duži. Rezultati ovih studija ukazuju na to da mnogi lekovi mogu biti bezbedni za upotrebu i nakon isteka roka trajanja. Međutim, bilo da ste pacijent ili zdravstveni radnik teško da sa sigurnošću možete znati koji lek može imati produženi rok trajanja. Sposobnost da lek ima produženi rok trajanja zavisi od sastava leka, prisustva konzervansa, fluktuacije temperature, svetlosti, vlažnosti i drugih uslova skladištenja.

rok

Kao što vidite rok trajnja nekog leka je važeći samo ako se lekovi skladište onako kako je naznačeno na ambalaži ili kako vam je vaš farmaceut savetovao. Zato se zaista pridržavajte toga. Opšte je poznato da se lekovi trebaju čuvati na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi (ako nije drugačije propisano) i naravno van domašaja dece. Neki lekovi se pak moraju čuvati u frižideru, kao što su insulini, sirupi, kapi, vaginalete i slično. Optimalna temperatura za ove lekove je od 2 do 8 stepeni, što zanči da nikako ne sme doći do zamrzavaja ovih lekova, jer oni koji se zamrznu nisu više delotvorni! Greška koju često pravimo prilikom čuvanja lekova je ta što ih najčešće držimo u vratima frižidera. Ovo je pogrešno jer vrata frižidera zbog čestog otvaranja imaju nešto višu temperaturu od samog frižidera.

Ukoliko i pored svih ispoštovanih pravila o čuvanju lekova, tablete koje imate u kućnoj apoteci promene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu se pojave gromuljice ili zacementiran talog, tj. ukoliko lek promeni prvobitan izgled to je siguran znak da je preparatu istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan. Tada lek više nije za upotrebu.

Što se tiče vaše kuće apoteke vrlo je važno da sa vremena na vreme proverite rokove trajanja. Takođe je bitno da znate da je rok upotrebe koji piše na ambalaži kod nekih lekova u obliku kapi, masti, krema, gelova ili sirupa validan samo ako oni nisu otvarani, a od momenta otvaranja obično traju od deset dana do pola godine. To koliko neki preparat traje posle prvog otvaranja navedeno je na ambalaži samog leka, ali kako mi ne bi pamtili koliko je od tada prošlo, moj savet vama je da uvek na originalnom pakovanju leka upišete datum kada ste ga prvi put otvorili, a nije na odmet i odmah izračunati i upisati kada će mu isteći rok upotrebe. Ovo pravilo važi i za kozmetičke preparate samo što je kod njih taj period trajanja nakon prvog otvaranja upisan u slici otvorene bočice.

 

Na kraju još ostaje odgovor na pitanje – Da li da koristite lekove kojima je istekao rok trajanja ili ne? Uzimanje leka sa isteklim rokom opravdano je samo u slučajevima kada je lek preko potreban, a kada pacijent nije u mogućnosti da nabavi lek sa validnim rokom. U svakom drugom slučaju kako bi bili sigurni u efikasnost i bezbednost leka bolje je uzeti lek sa validnim rokom trajanja.

Nakon svega ako imate bilo kakva pitanja o bezbednosti ili efikasnosti bilo kojeg leka, pitajte svog farmaceuta. On ili ona će vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne.

 

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s