Greške koje kao roditelji pravimo prilikom lečenja dece

Svaki roditelj se bar jednom našao u situaciji da mu dete ima prehladu ili neki drugi zdravstveni problem koji ne zahteva da dete odmah poseti lekara. Međutim ako se roditelj odluči da sam pomogne svom detetu, često bez elementarnog znanja iz medicine može upasti u klopku i detetu iz najbolje namere više odmoći, nego pomoći. Današnji post vam donosi informacije o čemu kao roditelji treba da vodite računa i koje su to greške koje najčešće pravimo.

Najčešća greška koju kao roditelji pravimo jeste preuranjeno posezanje za lekovima, onda kada oni  i nisu potrebni. Verujem da je većina vas imala baku koja je govorila da kada ste prehlađeni uzmete čaja, više voća, da se tuširate mlakom vodom, jedete beli luk… Naše bake iako možda nisu izučavale medicinu ili farmaciju bile su itekako upravu. Naime kada imamo infekciju, odbrambene snage organizma su najaktivnije kada je telesna temperatura između 37 i 38 stepeni. Jednostavno, tada se organizam najefikasnije bori protiv uzročnika infekcije (bilo da je to virus ili bakterija). Baš zbog toga se lekovi za snižavanje temperature, bilo da su na bazi paracetamola, bilo na bazi ibuprofena ne trebaju davati deci sve dok temperatura ne pređe 38 stepeni. Međutim ovo pravilo ne važi za decu koja su imala febrilne konvulzije, odnosno fras.

Kada smo već kod samomedikacije, nažalost ne možemo, a da ne spomenemo davanje antibiotika detetu bez prethodne konsultacije sa lekarom. Antibiotike isključivo treba da prepisuje lekar, dakle nemojete dolazi u apoteku i tražiti antibiotski sirup koji vam je prošli put pisao lekar. Kako sam već puno puta pisala, antibioticima se ne leči grip niti bilo koja druga virusna infekcija, zato vas molim nemojte ga davati ako dete ima prehladu ili grip.

deca

U terapiji gripa ili prehlade neizostavan pomoćnik su i kapi za nos. Međutim kod njih i tek kako moramo biti oprezni. Kao prvo kapi za nos koje u sebi sadrže dekongestive, kao što su oksimetazolin, ksilometazolin ili nafazolin ne bismo trebali davati deci mlađoj od 2 godine. Kao drugo što se tiče dece uzrasta od dve do šest godina kapi koje u sebi sadrže malopre pomenute dekongestive mogu se primeniti samo nakon konsultacije sa lekarom. Generalno, kapi koje u sebi imaju pomenute dekongestive mogu primenjivati svega pet dana. Naime produžena primena dekongestiva može da dovede do rhinitis medicamentosa („rebound“ kongestija nosne sluznice) što se može manifestovati hroničnim oticanjem nosne sluzokože, prolaznim osećajem paljenja, packanja, kijanjem povećanim curenjem nosa i/ili sušenjem sluzokože. I eto vas opet na početku.

Kako se većina lekova namenjena deci nalaze u obliku sirupa, oni se često nakon otvaranja moraju držati u frižideru. Optimalna temperatura za ove lekove je od 2 do 8 stepeni, što zanči da nikako ne sme doći do zamrzavaja ovih lekova, jer oni koji se zamrznu nisu više delotvorni! Greška koju često pravimo prilikom čuvanja lekova je ta što ih najčešće držimo u vratima frižidera. Ovo je pogrešno jer vrata frižidera zbog čestog otvaranja imaju nešto višu temperaturu od samog frižidera. Takođe vrlo je važno da prilikom davanja sirupa koji se čuvaju u frižideru savet, spric u kome ste odmerili lek pre davanja detetu blago zagrejete dlanovima, kako bi lek dat detetu  bio optimalne temperature. Princip zagrevanja dlanovima možemo iskoristiti i pre primene supozitorija i vaginaleta koje se moraju čuvati u frižideru.

Dakle kada su deca u pitanju uvek je najbolji izbor poseta lekaru. Ukoliko nekada za to niste u mogućnosti, možete otići i do najbliže apoteke i zatražiti pomoć farmaceuta o prvilnoj upotrebi i bezbednosti primene tog leka kod dece. Ova druga opcija ima opravdanja samo kada su kod deteta prisutni neki blaži simptomi kao što je ojed, zapušenost nosa, curenje nosa, kijanje, blago povišena temperatura.. Za sve ostale simptome zaista je neophodno da posetite lekara.

 

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s