Koji je najbolji probiotik?

Verovatno ste već čuli da na nekoj od reklama da uz svaki antibiotik uzmete probiotik, međutim kada se nađete za pultom apoteke da preuzmete svoju terapiju shvatate da je ponuda zaista velika. Kako se odlučiti? Koji probiotik je najbolji? Kako bih vam bar malo pomogla prilikom odluke današnji tekst sam posvetila upravo ovoj temi.

Dakle za one koji nisu znali probiotske bakterije su ustavri bakterije koje pomažu u održavanju prirodne ravnoteže organizma, odnosno mikroflore u crevima. Uobičajeni ljudski digestivni trakt sadrži oko 400 vrsta probiotičkih bakterija koje ne dozvoljavaju rast štetnih bakterija i omogućavaju pravilan rad vaših creva. Najveća grupa probiotičkih bakterija u crevima je bakterija mlečne kiseline, od kojih je najpoznatiji Lactobacillus acidophilus. Pored ovih bakterija bitno je spomenuti i Saccharomyces bulardii koji je takođe probiotska supstanca. Međutim za razliku od probiotksih bakterija on ne vrši kolonizaciju digestivnog trakta. Naime nakon primene probiotika koji sadrži u sebi ovaj tropski kvasac, on deluje u crevima oko 3 do 6 dana po prestanku uzimanja, nakon čega se nepromenjen eliminiše iz organizma. Dodala bih još i to da Saccharomyces boulardii je jedini je prirodni probiotik otporan pri kiseloj gastričnoj pH sredini, tako da nepromenjen stiže u creva gde pokazuje lokalno dejstvo.

probiotik

Kada smo ustanovili ko je ko, trebalo bi spomenuti i način njihovog delovanja. Naime treba znati da se različite vrste probiotika bore na različite načine – na primer, one mogu dobiti bitku protiv opasnih bakterija tako što će zajedno sa njima konkurisati za hranu, ili pak mogu kao Saccharomices boulardii neutralisati enterotoksine ili na neki sasvim treći način. Dakle zaključujete i sami da postoje stotine različitih vrsta korisnih probiotskih vrsta, i sve imaju različite efekte. Postavlja se pitanje da li je bolje fokusirati se na određene vrste? U velikoj meri jednostavno se ne zna odgovor na ovo pitanje. Ali s druge strane, postoje neki dokazi koji konkretno ukazuju na to da određeni sojevi probiotika mogu biti posebno dobri u određenim situacijma.

Dijareja povezana sa antibiotikom je, nažalost, uobičajeni problem. Antibiotici širokog spektra ubijaju sve što stignu, što znači da ne razlikuju „dobre“ bakterije od „loših“. Ovo omogućava da na uštrb gubitka dobrih bakterija u crevima potencijalno patogene bakterije rastu, što može prouzrokovati dijareju ili druge crevne probleme. Pretraživanjem referentnih sajtova može se videti da je zaista mnogo istraživanja rađeno na temu delovanja određenih probiotika koji su bili efikasni u borbi protiv dijareje povezane sa antibiotikom. Sve u svemu, iz tih radova vidimo da su probiotici bili efikasniji od placeba i izgleda da su najefikasnije vrste Lactobacillus GG i Saccharomices Boulardii.

Što se tiče hronične idiopatske opstipacije (prevedite „ti imaš zatvor i doktor ne zna zašto“) ispitivanja su pokazala da su probiotici kao grupa korisni i da su bifidobakterije kod tih stanja od posebne koristi.

Pošto se probiotici obično primenjuju uz neku terapiju bitno je spomenuti i njihove interakcije sa lekovima kao jednu od smernica prilikom odabira. Naime kako je Saccharomices boulardii vrsta gljivice jasno je da upotreba bilo kog antigljivičnog leka oralno može umanjiti delovanje ovog probiotika. Međutim sa druge strane ove probiotske gljivice su u potpunosti otporne na sve antibiotike, što ih čini savršenim u borbi protiv antibiotskog kolitisa.

Kao što ste videli kada je u pitanju zdrava flora, dobrobit je najveća od raznovrsnosti bakterija, tako da ne možemo tvrditi koji je probiotik najbolji . Međutim ono što zasigurno znamo je da zdrava crevna flora nikada ne može biti održana samo primenom probiotika. Ovi inzvaredni mikroorganizmi nam mogu itekao pomoći, ali uz njih nam je podjednako bitna pravilna ishrana, spavanje, vežbanje i adekvatno nošenje sa stresom.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Generacija Rp/

 

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

 

 

3 мишљења на „Koji je najbolji probiotik?

  1. Tesko je reci koji je probiotik pojedinacno najbolji ,recimo Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475 ili ova od koje i biljke znatno brze rastu i podmladjuje miseve (nema eksperimenta na ljudima) https://www.businessinsider.com.au/scientist-admits-injecting-himself-with-prehistoric-eternal-life-bacteria-says-he-hasnt-had-a-flu-for-the-last-two-years-2015-9
    Domaci kefir je najbolji kompleks probiotika (vise od 30 vrsta bakterija) Zdrava ishrana sa dosta povrca, voca popravlja crevnu floru. A sastav iste zavisi i od okruzenja ukome zivimo. Nije isti sastav bakterija u surovom okruzenju planina Tibeta i prakticno mocvarnom u Meljaku.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s