Greške koje pravite prilikom lečenja gljivične infekcije kože ili noktiju

Dermatofitoze tj. dermatomikoze su površinske gljivične infekcije izazvane dermatofitima ( od Grčke reči derma-koža i fiton-biljka). Ove infekcije poznate su još pod nazivom Tinea, a zavisno od lokalizacije na telu dobijaju naziv Tinea faciei- infekcija lica, Tinea pedis- infekcija stopala, Tinea manuum-infekcija ruku…
Kako se određene dermatofitoze često javljaju u opštoj populaciji, lekari opšte prakse su u većini slučajeva ključni zdravstveni radnici kojima se pacijenti obraćaju za pomoć. Međutim obzirom da pacijenti nekada subjektivno procenjuju promenu na koži kao „ne previše ozbiljnu“ i istovremeno često odlazak kod lekara zamenjuju direktnim odlaskom u apoteku, jer su pojedini lekovi u statusu izdavanja bez lekarskog recepta tekst u nastavku vam donosi korisne informacije o merama kojih se trebate pridržavati kako bi terapija bila što efikasnija.

Prvo i osnovno za adekvatnu terapiju koja daje najbolje rezultate neophodna je dobro postavljena dijagnoza. Dakle moj savet vam je da posetite lekara pre odlaska u apoteku, kako bi znali sa čim tačno imate problem. Jeste da nema stručnjaka koji bolje poznaje lekove od farmaceuta, ali da bi vam farmaceut dao odgovarajući lek morate imate adekvatno postavljenu dijagnozu koju ćete dobiti samo od lekara. Ne zavaravajte sebe da uz pomoć saveta komšinice, pređašnjeg iskustva sa sličnim simptomima i čitanja foruma možete postaviti sebi dijagnozu. Uostalom kada god pomislite da sami sebi možete postaviti dijagnozu bez lekara i uzeti lek bez saveta farmaceuta, pomislite što onda idete kod frizera, možete se sami i ošišati, što idete kod automehaničara. Zar vaš auto ima veću vrednost nego vaš život?

Nemojte dozvoliti da vam lekar ili farmaceut „čupa reči iz usta“. Vrlo je važno da tokom posete lekaru ili farmaceutu navedete sve simptome tj. promene koje imate kako bi vam oni postavili pravu dijagnozu, odnosno dali adekvatnu terapiju. Naime vrlo je često istovremeno prisustvo više od jedne infekcije uzrokovane dermatofitima. Primera radi često se u atletsko stopalo javlja infekcija preopona ili ruku. Zključujete i sami, da ukoliko se obratite samo za problem sa atletskim stopalom, a infekciju prepona „zaboravite“, jer vam je možda neprijatno terapija neće moći da vam da željene rezultate. Zato shvatite da je u apoteci i ordinaciji vaše zdravlje bitnije od žurbe ili pak stida.

Svakodnevno održavajte adekvatnu higijenu i negu tela. Koliko je bitno da se redovno kupate, toliko je podjednako bitno da nakon kupanja dobro osušite kožu, posebno stopala i prostor između prstiju, ako je u pitanju atletsko stopalo. Vrlo je važno da koristite isključivo sopstvene peškire, pri čemu ćete obolelo mesto bristati sa posebnim peškirom koji nikako nemojte koristiti za brisanje ostatka tela. Kod infekcija koje zhvataju stopalo ili prepone možete koristiti puder kako bi smanjili vlažnost tih delova tela. Ukoliko pak infekcija zahvata nokat vrlo je važno da nokte sečete redovno i da nikako ne koristite istu turpiju za zdrave i obolele nokte. Takođe prilikom sređivanja noktiju strogo vodite računa da se okolna koža ne ošteti turpijom ili makazama. Nadam se da nema potrebe da vam govorim o tome koliko je važno da prilikom infekcije nokta skinete ukoliko imate gel-lak ili veštačke nokte.

tinea

Što se tiče obuće i garderobe vodite računa da uvek nosite udobnu obuću i odeću. To znači da obuća treba da bude bez visokih potpetica i uskih vrhova u kojoj se stopala ne znoje. Birajte odeću i obuću prirodnih materijala ili pak sintetičkih koji ne zadržavaju znoj na koži, tj dozvoljavaju koži da diše. Što se tiče čarapa i donjeg veša on svakako obavezno mora da bude pamučan.

Kod upotrebe preparata za lokalnu primenu, vrlo je bitno da ih nanosite nežnim utrljavanjem u tankom sloju na čistu i dobro osušenu kožu koja je zahvaćena promenama kao i na okolnu površinu u krugu od 2cm. Ovi preparati za lokalnu primenu se uglavnom upotrebljavaju dva puta na dan i to ujutru i uveče, mada sada na tržištu postoje i preparati konformniji za upotrebu koji se primenjuju jedanput na dan. Takođe vrlo je važno da ne prekidate sa upotrebom leka čim uočite povlačenje simptoma, jer to vas samo može dovesti do ponovne infekcije.

Nepravilan način primene lekova, ali i neadekvatno pridržavanje nefarmakološkim merama je doista čest razlog neuspeha terapije, ali i ponovne pojave infekcije. Zato se nadam da vam je ovaj tekst pomogao da shvatite da ishod lečenja gljivičnih infekcija, koje itekako znaju biti uporne, zavisi isključivo od vas i vašeg odnosa prema terapiji.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Постави коментар