Koje veštačke suze odabrati?

Suvo oko je među najčešćim patološkim stanjima u oftamologiji. Uglavnom pogađa stariju populaciju, češće žene u menopauzi, ali u poslednjih desetak godina problem suvog oka sve više se javlja i kod mlađe populacije kao direkta posledica rada za računarom. Zato i ne čudi sve veći broj mladih ljudi koji se žali na simptome suvog oka kao što su iritacija, osećaj stranog tela ili peska kako još navode pacijenti, ali i crvenilo, peckanje, prolazno zamagljenje vida… Pored navedenih simptoma bitno je dodati da kod određenog broja pacijenata sa suvim okom može se javiti i prekomerno suzenje oka kao posledica refleksnog suzenja.

kapi za oci

Glavni cilj lečenja ovog stanja je da se pacijent oslobodi osećaja nelagodnosti, da se obezbedi glatkoća površine rožnjače, kao i da se spreči njeno oštećenje. U tu svrhu se primenjuju veštačke suze, a one pak mogu biti u vidu kapi, gelova i masti. Tokom dana se uglavnom savetuje primena kapi, dok se za gelove i masti savetuje da se upotrebljavaju pre odlaska na spavanje. Razlog za ovakvo korišćenje gelova i masti je taj što mogu da zamagle vid. Što se tiče kapi one se na tržištu razlikuju kako po sastavu aktivne supstance, tako i po prisustvu tj. odsutvu konzervansa.

Istakla bih ono što savetujem svim svojim pacijentima, a to je da bilo koje kapi za oči, pa ni veštačke suze ne bi trebali da koristite na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa oftamologom. No kako se često dešava da možete dobiti preporuku od lekara da koristite veštačke suze bez posebnog naglašavanja kojih, u tom slučaju uvek je bolje prepustiti odluku farmaceutu. Kako su veštačke suze koje sadrže konzervanse novije generacije nešto skuplje, često se možete naći u dilemi. Moj savet pacijentima je da ukoliko koriste veštačke suze sa konzervansom, primenjujte ih manje od 4 puta na dan kako bi izbegli iritaciju oka. Takođe ukoliko ste u mogućnosti uvek se opredelite se za one koje sadrže konzervanse novije generacije poput stabiliziranog oksihlornog-kompleksa (Purite) i jonskog puferirajućeg sredstva (sofZiakoji se neutrališu odmah po ukapavanju u oko. Ako ste pak prinuđeni da više od 4 puta dnevno ukapavate veštačke suze ili koristite i druge kapi koje takodje sadrže konzervans onda neka izbor veštačkih suza budu one bez konzervansa, kako bi izbegli kumulativni efekat. Ukoliko je vaš problem sa suvim okom manifestuje prekomernim suzenjem oka, onda je bitno da vodite računa da veštačke suze koje korisrite ne sadrže benzalkonijum-hlorid. Naime veštačke suze koje sadrže ovaj konzervans imaju paradoksalno dejstvo: vlaže oko, no ujedno izazivaju njegovo pojačano isušivanje rastvaranjem masnog sloj suza, koji sprečava isparavanje suza. Pored nestabilnosti suznog filma, najčešće nuspojave ovog konzervansa uključuju crvenilo oka, smanjenu proizvodnju suza, bolove u oku i zamućeni vid. Jako je važno da ukoliko se i pored primene veštačkih suza jave znaci zapaljenja oka, kao što je crvenilo i pojava sekreta odmah se javite oftamologu, kako bih vam uz veštačke suze propisao odgovarajuću terapiju.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s