Uklanjanje ožiljaka

Ožiljci nastaju kao posledica oštećenja kože usled povreda ili ražičitih upalnih procesa i predstavljaju pre svega estetski problem, ali mogu da budu i uzrok ograničene pokretljivosti ukoliko se nalaze u blizini zglobova. Da bi se ožiljci što bolje uklonili i postali što manje vidljivi, savetuje se da sa tretamnom počne odmah nakon vađenja šavova, odnosno zarastanja rana. Kako je svaki ožiljak priča za sebe u većini slučajeva se prvo primenjuje neka od neinvazivnih metoda, kao što su razni kremovi i gelovi, a ako to ne pokaže očekivane rezultate onda se prelazi na laserske i druge metode. O invazivnijim metodama prepustiću reč lekarima, a ja ću se kao pravi farmaceut skoncentrisati na ono što je u domenu naših mogućnosti kada je pomoć iz apoteke u pitanju. Svako svoj posao ipak zna najbolje.

Dakle danas na tržištu se nalaze razni preparati koji obično u svom sastavu sadrže tečni ekstatkt crnog luka, heparin, pantenol, riblje ulje, silikon gel, retinol i alantoin. Ove supstance su pokazale veoma dobre rezultate kada je terapija ožiljaka u pitanju, pa sam naredne redove posvetila baš njima.

Već sam pisala da ekstrakt crnog luka ima antiinflamatorno (protivupalno) i baktericidno dejstvo, te da smanjuje otok i sprečava rast vezivnog tkiva. Protivupalno dejstvo crnog luka manifestuje se inhibicijom oslobađanja inflamatornih medijatora. Pored toga njegovi sastojci inhibiraju rast fibroblasta različitog porekla kao i rast keloidnih fibroblasta. Sve ovo dovodi nas do toga da crni luk stimuliše primarno zarastanje rana i sprečavaju nefiziološko formiranje ožiljka. Pritom usled prisustva sumpornih jedinjenja, sok crnog luka deluje antimikrobno, što je priznaćete vrlo korisno kada govorimo o terapiji ožiljaka.

Heparin se često nalazi u preparatima za lečenje sportskih povreda, opekotina drugog stepena i površinskih tromboflebitisa. Opravdani razlog za ovakvu lokalnu upotrebu heparina je u osobini da se veže za histamin, koji se osobađa iz mastocita posle povrede tkiva i učestvuje i u inflamatornoj reakciji. Zato blokiranje histamina od strane heparina smanjuje upalni proces. Ipak u praksi, efiksnost ovih preparata ograničava otežana resorpcija polarnih molekula heparina sa mesta primene.

scar_revision.jpg

Alantoin pospešuje zarastanje rana i ima umirujući efekat. Pored toga alantoin ima ulogu u povećanju prokrvljenosti tkiva i nadoknadi nedostatka vode u koži, što je veoma važno kada su stari ožiljci u pitanju.

Pantenol je jedan od vitamina iz grupe B. On se vrlo često nalazi u kremama i gelovima za tretiranje ožiljnog tkiva, dermatitisa, dekubitasa i opekotina manjeg stepena, jer mu se pripisuje stimulacija epitelizacije.

Kao što sam već napomenula u  preparatima za negu ožiljaka pored pantenola koristi se i retinol, koji stimuliše fibroblaste, pospešuje sintezu kolagena i elastina i poboljšava elastičnost kože.

Sve u svemu ožiljci se nikada ne mogu u potpunosti ukloniti, ali se mogu dosta smanjiti da bi bili estetski prihvatljivi. Da bi se to postigli osim adekvatnog preparata potrebna je i vaša upornost. Na svakom preparatu je naznačeno kako se pravilno upotrebljava, no za većinu obično je potrebno da se ožiljak tretira dva puta dnevno u dužem periodu. Što se tiče većih ožiljaka tu se ipak preporučuje laser.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s