Kako izvući najviše iz nekog suplementa?

Kada pričamo o uzimanju suplemenata vrlo je važno da ona budu po preporuci zdravstvenog radnika odnosno lekara ili farmaceuta, a ne na osnovu vaše lične samoprocene ili saveta nekog samoprozvanog savetnika za ishranu kojih je danas nažalost sve više. Dakle lekar vam je preporučio određeni suplement, a vi se sada pitate da li ono što unosite iz te male bočice će zaista dati željene rezultate. Kako bi zaista izvukli najviše iz suplemenata, odnosno dobili pun efekat koji očekujete jako je bitno da obratite pažnju na vreme uzimanja, kao i sa čime ih uzimate. Naime pojedine materije povoljno utiču na apsorpciju suplemenata dok druge pak mogu da ometaju. Ove materije koje pomažu apsorpciju suplemenata mogu takođe da budu suplementi, ali još bolje je ukoliko potiču iz hrane.

Dakle kako biste izvukli najviše iz nekog suplementa koji koristite pokušajte da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila koja vam donosim u nastavku.

● Kada uzimate suplemente kao i lekove nikako ne konzumirajte alkohol, jer alkohol će umanjiti dejstvo suplemenata, a čak se može desiti da dejstvo suplementa u potpunosti izostane.

■ Sat vremena pre i sat vremena posle uzimanja suplemenata izbegavajte da konzumirate crni čaj ili kafu, jer ovi napici ometaju apsorpciju hranljivih materija.

● Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti najmanje 30 minuta pre i posle uzimanja suplemenata, jer hemijske materije iz duvanskog dima dovode do smanjenja apsorpcije hranljivih materija, a u isto vreme troše antioksidanse kao što su vitamini A, E i C.

■ Vitamine D, E, K i A je najbolje uzimati u toku obroka koji sadrži nešto masniju hranu, jer se ovi vitamini rastvoljivi u mastima tako bolje apsorbuju.

Food Supplements vs Healthy Diet

●Kada smo kod vitamina, ne možemo da ne spomenemo i vitamine iz grupe B koje je najbolje ujzimati ujutru, jer oni daju početno ubrzanje metabolizmu.

■ Sa druge strane u večernjim satima, onosno pola sata pre spavanja je najbolje uzimati umirujuće suplemente, kao što su magnezijum, cink i kalcijum.

● Suplemente koji sadrže minerale nikako ne uzimajte na prazan želudac, jer na taj način možete osetiti mučninu u želudcu. Tako da suplemente koji u sebi sadrže kalcijum, magnezijum, mangan, hrom ili jod najbolje je uzimati sa obrocima koji sadrže više proteina.

■ Ukoliko uzimate preparate gvožđa vodite računa da oni mogu ometati apsorpciju vitamina E, magnezijuma, cinka, mangana, selena i hroma. Tako ukoliko morate da unositite i preparate koji sadrže maločas pobrojane supstance najbolje bi bilo da ih razdvojite. Primera radi gvožđe uzmete prepodne sa vitaminom C, a magnezijum ili cink uveče uz neki proteinski obrok.

● Kada uzimate antibiotike vodite računa da oni mogu ometati apsorpciju vitamina i minerala, pa je preporučljivo da njihovo uzimanje razdvojite.

■ Prilikom uzimanja antioksidanasa kao što su selen i vitamin C, vodite računa da njihovo uzimanje razdvojite. Naime vitamin C može ometati apsorpciju slena, dok vitamin E podpomaže njegovu apsorpciju pa se savetuje njihova zajednička primena.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

 

 

Једно мишљење на „Kako izvući najviše iz nekog suplementa?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s