Odgovori na najčešća pitanja pacijenata koji su na terapiji za benignu hiperplaziju prostate

Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedna je od najčešćih uzroka poremećaja mokrenja kod muškaraca starijih od 50 godina. U terapiji ovog oboljenja koriste se antagonisti alfa adrenergičkih receptora (tamsulosin, terazosin, silodosin), inhibitori 5-alfa-reduktaze (finasterid, dutasterid), ekstrakt testeraste palme i još neki biljni preparati. Kako se radi o oboljenju koje zaista pogađa veliku grupu muške populacije, vrlo su česte posete pacijenata apoteci sa nedoumicom oko terapije BHP. Tim povodom naredne redove sam posvetila upravo rešavanju nekih od najčešćih pitanja kada je terapija ovog oboljenja u pitanju.

Šta će mi dva leka za prostatu?
Ovo pitanje zaista često dobijam prilikom izdavanja lekova pacijentima sa BHP. Dakle nije greška što ste od lekara dobili propisana dva leka jer kombinovana terapija alfa-1-blokatorima i inhibitorom 5-alfa-reduktaze, prema nekim kliničkim studijama, daje znatno bolje rezultate u redukciji simptoma nego pojedinačna primena bilo kog od ta dva leka. Tim povodom se finasterid primenjuje u kombinaciji sa doksazosinom, odnosno dutasterid u kombinaciji sa tamsulosinom.

Kada mogu primetiti da li lek daje očekivane rezultate?
Iako je moguće da dođe do ranog simptomatskog poboljšanja nakon primene terapije za BHP, obično je potrebno da se sprovede terapija u trajanju od najmanje 6 meseci da bi se procenilo da li je postignut dobar terapijski odgovor. Nakon toga treba nastaviti sa dugotrajnom terapijom o čemu će vas svakako posavetovati lekar specijalista.

Da li postoji neki način ishrane koji može pomoći zdravlju moje prostate?
Kod problema sa BHP vrlo je važno da unosite što više voća i povrća koje bogato antioksidansima. Potrudite se da jedete dosta celuloznih i pektinskih vlakana, masne ribe, koštunjavog voća i semenki, posebno od bundeve. Izbegavajte prevelik unos crvenog mesa, punomasnih mlečnih proizvoda, rafinisanih ugljenih hidrata, šećera, kao i zasićenih i hidrogenizovanih masti. Takođe smanjite unos alkohola i kofeina na minimum jer oni povećavaju učestalost mokrenja.

Da li smem da koristim lekove za impotenciju?
Pre korišćenja bilo kog leka za impotenciju vrlo je važno da se posavetujete sa lekarom, jer istovremena upotreba inhibitora 5-fosfodiesteraze (npr. sildenafil, tadalafil, vardenafil) i terazosina može dovesti do simptomatske hipotenzije kod nekih pacijenata. Sa druge strane tamulosin i silodosin obično ne reaguju sa inhibitorima 5-fosfodiesteraze .

BHP

Pored odgovora na ova najčešća pitanja koja dobijamo od pacijenata, dotakla bih se još par stvari na koje je jako važno da obradite pažnju kod terapije BHP.
<> Ukoliko tokom primene finasterida ili dutasterida primetite bilo kakve promene na dojkama, kao što su: čvorići, kvržice, bol, ginekomastija ili curenje iz bradavica obavezno se odmah javite vašem lekaru.
<> Ukoliko treba da idete na operaciju katarakte ili glaukoma. U toku preoperativne pripreme vrlo je važno da naglasite, hirurgu i oftalmologu ukoliko ste prethodno lečeni ili ste trenutno na terapiji tamsulosinom ili nekim drugim alfa-antagonistom, u cilju preduzimanja odgovarajućih mera ukoliko u toku operacije dođe do pojave IFIS sindroma (eng. IFIS – vrsta sindroma male zenice). Ovaj sindrom može povećati rizik od komplikacija na oku za vreme ali i nakon operacije.
<> Kada je vaša seksualna partnerka trudna ili postoji mogućnost da je trudna, vrlo je važno da mogućnost izlaganja partnerke semenoj tečnosti svedete na minimum, jer su male količine finasterida i dutasterida otkrivene u semenoj tečnosti muškaraca koji su primali ove lekove. Naime inhibitori 5-alfa reduktaze (finasterid, dutasterid) inhibiraju konverziju testosterona u dihidrotestosteron i mogu, ukoliko ga primeni žena koja nosi fetus muškog pola, sprečiti razvoj spoljašnjih genitalija fetusa. Dakle ukoliko je vaša partnerka u drugom stanju ili postoji mogućnost da je u drugom stanju, obavezno koristite kondom u cilju sprečavanja kontakta partnerke sa spermom.
<> Prilikom korišćenja tamsulosina, terazosina ili silodozina, može se javiti pad krvnog pritiska i retko, kao posledica toga, sinkopa. Zato je bitno da prilikom pojave prvih znakova ortostatske hipotenzije (vrtoglavica, slabost), sednete ili legne do prestanka ovih simptoma.
<> S obzirom na to da se dutasterid i finasterid apsorbuju preko kože, žene, deca i adolescenti treba da izbegavaju kontakt sa oštećenim tabletama odnodno kapsulama. Ukoliko ipak dođe do kontakta sa oštećenim kapsulama odnodno tabletama, potrebno je odmah oprati sapunom i vodom predeo kože koji je bio u kontaktu sa sadržajem leka.

Poznavaoci trepaije BHP primetiće da sam izostavila fitopreparate, no ne slučajno. O njima kao i o nekim suplementima koji se koriste u terapiji ovog oboljenja u nekom drugom postu, jer ipak oni zahtevaju posebnu pažnju.

mag.farm. Kristina Bjelica,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s