Da li se antibiotik uzima pre ili posle jela?

Antibiotici su delotvorni lekovi koji leče infekcije i mogu spasiti život. Međutim, ako se ne uzimaju na pravilan način, antibiotici donose više štete nego koristi. Zato je moj današnji post posvećen upravo njihovoj pravilnoj primeni odnosno pitanju koje vrlo često postavljate-„Da li se ovaj lek pije pre ili posle jela?“

Što se tiče tableta hinolonskih antibiotika (ciprofloksacin, levofloksacin, norfloksacin, ofloksacin) njih treba progutati cele sa malo tečnosti nezavisno od obroka. Međutim ukoliko se uzimaju na prazan stomak dolazi do brže resorpcije aktivne supstance. Naravno u slučaju stomačne nepodnošljivosti uzimaju se sa hranom. Ono što je jako važno je da ove tablete ne treba uzimati sa mlečnim proizvodima ili voćnim sokovima obogaćenim mineralima (npr. sok od pomorandže obogaćen kalcijumom). Pored pomenute hrane koja sadrži kalcijum ove lekove takođe ne treba uzimati sa preparatima koji sadrže gvožđe, cink, bizmut, kao ni sa antacidima, jer svi pomenuti znatno smanjuju koncentraciju leka. Efekti tih interakcija značajno mogu biti smanjeni ako se ovi antibiotici uzimaju najmanje dva sata pre ili dva sata posle primene soli gvožđa, cinka, antacida koji sadrže magnezijum ili aluminijum, jer može doći do smanjenja njihove resorpcije. Takođe lekar vam može preporučiti da umesto antacida uzimate inhibitore protonske pumpe ili H2 antagoniste.

antibiotic-medication-concept-photo.jpg

Kod terapije metronidazolom ne uzimajte alkohol čak ni u bombonjeri i najmanje 48 sati po prestanku terapije zbog mogućnosti nastanka disulfiramske reakcije. Naime ovaj antimikrobni agens za lečenje anaerobnih bakterijskih infekcija i nekoliko bolesti izazvanih protozoama, inhibira aldehidnu dehidrogenazu, pa je konzumacija alkohola sa ovim lekom praćena jakom rekacijom koja uključuje talase vrućine, tahikardiju, hiperventilaciju, jaku paniku i uzenemirenost.

Verujem da već znate da grejpfrut ili grejpfrutov sok značajno utiču na koncentraciju mnogih lekova datih oralno, pri čemu mogu da nastanu brojni štetni efekti. Interakcije sa različitim lekovima nastaju posle uzimanja i samo jedne čaše soka, a efekt traje i nekoliko dana. Kako grejpfrut može stupiti u interakcije sa različitim lekovima, naručito eritromicin i klaritromicin (ukoliko pričamo o antibioticima) i do 24 sata nakon njegovog uzimanja, jako je bitno da izbegavate konzumiranje ovog voća, ako vaš farmaceut ili lekar proceni da može stupiti u interaciju sa lekom koji trenutno uzimate.

Kako se u mnogim današnjim uputsvima o uzimanju leka može naći da lekove ne smete uzimati sa hranom ili sa sokom od grejpfruta ili sa drugim voćnim sokovima, jer to može umanjiti efekat leka. Da bi ovo izbegli, dovoljno je da napravite razmak od bar 4 sata između uzimanja lekova i voćnih sokova. Ovo pravilo se posebno mora ispoštovati kod lekova kao što su ciprofloksacin, itrakonazol, levofloksacin… No kako ne bi pamtili listu lekova sa kojima voćni sokovi stupaju u interakciju radi što boljeg učinka medikamentne terapije sasvim je dovoljno da ispoštujete ova dva saveta:

⇒Lekove uzimajte sa dovoljnom količinom vode.

⇒Ukoliko pijete voćne sokove tokom trajanja terapije napravite razmak od bar 4 sata između uzimanja lekova i  voćnih sokova.

Dakle pre nego što izjurite iz apoteke dozvolite vašem farmaceutu da vam uputi par korisnih saveta oko što bolje primene propisanog leka, jer kao što vidite interakcije su na svakom koraku.

mr. ph. Kristina Bjelica,
autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s