HPV vakcina dostupna i za osobe od 27 do 45 godine

Ako si zaljubljena ili zaljubljen, ako si trudna, ako si roditelj, ako si tinejdžer, ako si student, zaposlen, nezaposlen, ako si bilo ko ko želi slobodu u ponašanju – treba da znaš da to nosi odgovornost prema sebi i drugima. Odgovorno ponašanje je karakteristika zrelosti koju odrastanje nosi sa sobom. U raznim situacijama osoba može biti odgovorna, ali je utisak da smo najmanje odgovorni kada je zdravlje u pitanju, prevencija pogovoto.

Najčešće kada kažemo prevencija misli se na zdrav način života pri čemu se misli na zdravu ishranu, fizičku aktivnost, tehnike opuštanja i sl., ali retko ko pomisli na vakcinaciju kao prevenciju, pogotovo na vakcinaciju protiv seksualno prenosivih bolesti. Humani papilloma virus (HPV) je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Do sada se zna za oko 120 tipova od kojih su tip 6 i 11 u 90% slučajeva uzročnici genitalnih bradavica kod oba pola, dok su tip 16 i 18 najčešće povezani sa rakom grlića materice. Oko 40 tipova HPVa je uzročnik promena na nivou mukoznih epitelnih ćelija rektuma, anusa, vagine i sluznice grla koji vode ka razvoju kancera dok je ostatak uzročnik promena na nivou kutanih epitelnih ćelija i uzrokuju bradavice.

Istraživanja su pokazala da bakterijski sastav vaginalne sluznice takođe ima uticaj na predkancerozne pormene i nastanak kancera. Poznato je da saprofitna bakterija Lactobacillus sp. doprinosi zdravlju vagine. Upravo je njena koncentracija smanjena kod žena sa izmenjenom morfologijom ćelija cervikalne sluznice. Nasuprot tome, rezultati su pokazali da postoji povećana količina bakterije roda Sneathia kod osoba sa HPV infekcijom, predkanceroznim promenama i kancerom. Međutim naučnici još uvek istražuju da li promena bakterijskog sastava vagine nastaje kao posledica kancera i HPV infekcije ili doprinosi njegovom nastanku.

U svakom slučaju, znake HPV infekcije je teško spoznati. Osoba može da bude inficirana godinama bez ikakvih simptoma, ali da se nakon određenog vremena primete promene na nivou ćelije. Za muškarce još uvek ne postoji rutinski skrining na prisustvo HPV infekcije, kao što postoji kod žena. Međutim, ukoliko se kod inficiranog muškarca koji ima istoriju rizičnog seksualnog ponašanja pojave genitalne bradavice, bilo bi dobro da lekar uradi bris analne regije koji se šalje na analizu.

hpv-vakcina.jpg

HPV-om se inficiraju osobe koje su seksualno aktivne. Dakle sa prevencijom treba da se počne još pre prvog seksualnog odnosa. Još od 2006. godine kada je postala dostupna HPV vakcina preporuka je da se vakcinišu dečaci i devojčice uzrasta 11 i 12. godina, mada je vakcina dostupna i za one od 9 godina. Oni koji je nisu primili u ovom uzrastu, nisu zaksnili. Mogli su da je prime i kasnije, dakle momci do 21. godine, a devojke do 26. godine. Tako je bilo do skoro. FDA je 2006. godine izdala licencu za HPV vakcinu. Tada je bila idikovana samo ženskoj populaciji. Nekoliko godina kasnije, tj. od 2011. preporučuje se i muškoj populaciji kao prevencija predkanceroznih promena analne sluznice. 2014. godine licencu je dobila 9-valentna HPV vakcina Gardasil9® farmaceutske kompanije Merck & Co, i do kraja 2016. u SADu ona je postala jedina dostupna, iako su 2-valentna i 4-valentna i dalje sa licencom.

Početkom oktobra 2018. godine FDA je izdala dozvolu za primenu Gardasil9® kod pacijentata od 27. do 45. godine života. Zašto je došlo do pomeranja starosne granice? Izuzetna uspešnost Gardasil9® kod adolescenata dovela je do pitanja da li bi se vakcina pokazala jednako dobro i kod starije grupe pacijenata. Između ostalih, studija koja je pratila žene od 27. do 45. godine je dala odlične rezultate. Upravo su oni doveli do promene. Naime iako su pacijenti u ovoj starosnoj populaciji već imali neko iskustvo sa HPV infekcijom to nije kontraindikacija za vakcinaciju. Gardasil9® ih neće zaštititi od tipa HPVa sa kojim su imali kontakt već od ostalih tipova sa kojima nisu, a za koje se zna da vode do kanceroznih promena. Gardasil9® pokriva tipove 6, 11, 16 i 18 ( kao i predhodna Gardasil®) i još pet tipova, tj. tip 31, 33, 45, 52 i 58. O učinku ove vakcine govori i statistika iz Australije. Na ovom kontinentu HPV vakcina je u obaveznom kalendaru vakcinacije od 2007. godine kada je na tržištu bila dostupna 4-valentna HPV vakcina Gardasil®, a skrining na rak grlića materice odavno spada u redovne preglede (u Australiji još od 1991. godine). Primena ovih preventivnih mera dovela je do činjenice da će Australija postati prva zemlja koja će izvršiti eradikaciju cervikalnog kancera u narednih 20 godina.

Ono što oba pola mogu da učine za sebe, a time i za partnera jeste da se vakcinišu protiv HPV-a i da koriste prezervativ pri svakom intimnom odnosu. Na ovaj način se znatno smanjuje mogućnost infekcije. Takođe, žene i dalje treba redovno (bar jednom godišnje) da idu na ginekološke kontrole i da rade Pap test u onoj frekvenci koja odgovara njihovoj starosnoj dobi ili medicinskom stanju.

autor teksta:
mr. ph. Milica Petrović

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Једно мишљење на „HPV vakcina dostupna i za osobe od 27 do 45 godine

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s