Acetilsalicilna kiselina, lek-lek interakcije

Opšte je poznato da je acetilsalicilna kiselina lek koji pripada grupi nesteroidnih antiiflamatornih lekova (NSAIL) i da ona ima analgetsko (smanjuje bol), antipiretsko (smanjuje povišenu telesnu temperaturu), protivupalno i antiagregaciono dejstvo. Zbog svog delovanja, ovaj lek se vrlo često koristi bez preporuke lekara, pri čemu se često ne vodi računa o interakcija u koje stupa sa ostalim lekovima.
Ibuprofen
Vrlo često korišćeni ibuprofen može da ometa korisna svojstva acetilsalicilne kiseline. Zato je jako bitno da se konsultujete sa svojim lekarom ukoliko terapijski koristite acetilsalicilnu kiselinu, pre korišćenja ibuprofena. Naime istovremena primena ibuprofena antagonizuje nepovratnu inhibiciju trombocita izazvanu acetilsalicilnom kiselinom, pa tako ibuprofen može ograničiti dejstvo acetilsalicilne kiseline koje štiti srce.
Što se tiče ostalih nesteroidnih antiinflamatornih lekova, takođe treba izbegavati njihovu istovremenu primenu zbog povećanja neželjenih efekata
Metotreksat
Metotreksat je antagonista folne kiseline koji pripada grupi citostatika poznatoj kao antimetaboliti. Kada se ovaj lek primenjuje zajedno sa acetilsalicilnom kiselinom dolazi do povećanja njegove bioraspoloživosti, a time i toksičnosti. Razlog za ovu pojavu je to što acetilsalicilna kiselina istiskuje metotreksat sa mesta vezivanja za proteine plazme, kao i smanjene renalne eliminacije metotreksata od strane antiinflamatornih lekova uopšte čime se povećava hematološka toksičnost metotreksata.
Varfarin
Istovremenom upotrebom varfarina i acetilsalicilne kiseline povećava se rizik za nastanak potencijalno fatalnog krvarenja.


Antihipertenzivi
NSAIL uključujući selektivne inhibitore COX-2 mogu umanjiti dejstvo diuretika i drugih antihipertenzivnih lekova. Primera radi prilikom primene acetilsalicilne kiseline u većim dozama dolazi do smanjena glomerularne filtracije putem inhibicije vazodilatornih prostaglandina, pa je samim tim smanjeno i antihipertenzivno dejstvo lekova poput inhibitora angiotenzin konvertujućeg enzima ili diuretika. Takođe istovremena primena NSAIL (uključujući selektivne COX-2 inhibitore) i blokatora receptora za angiotenzin II ili ACE inhibitora ispoljava aditivni efekat na povećanje koncentracije kalijuma u serumu i može voditi pogoršanju funkcije bubrega. Ovi efekti su obično reverzibilni. Retko se može javiti akutna bubrežna insuficijencija, posebno kod pacijenata sa kompromitovanom funkcijom bubrega (kao što su stariji pacijenti ili pacijenti sa smanjenim volumenom tečnosti, uključujući one na terapiji diureticima). Zbog toga je bitno da se kod pacijenata sa kompromitovanom funkcijom bubrega oprezno sprovodi istovremena primena ovih lekova. Takođe jako je bitno da pacijenti budu adekvatno hidrirani, kao i da se prati funkcija bubrega nakon započinjanja istovremene terapije i periodično nakon toga.
Ovo su samo neke od interakcija u koje stupa acetilsalicilna kiselina. Zato pre nego što izjurite iz apoteke dozvolite vašem farmaceutu da vas posvatuje, jer oni su tu radi vašeg zdravlja.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.
Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s