Koje je najbolje vreme za uzimanje statina i zašto?

Statini su lekovi za snižavanje holesterola. Ovi lekovi sa režimom izdavanja na recept koriste se u prvenciji kardiovaskularnih događaja kod odraslih pacijenta kod kojih je procenjen visok rizik od pojave kardiovaskularnih događaja i kod primarne prevencije hiperholesterolemije rezistentne na nefarmakološeke mere. Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta statina. Neki statini najbolje deluju kada se uzimaju uveče, dok drugi deluju podjednako dobro kada se uzimaju u bilo koje doba dana. U ovom članku razmatraćemo efekte statina kada se uzimaju u različito doba dana i videćemo koje je to najbolje vreme za uzimanje određenih vrsta statina.

Kako statini deluju?
Statini su specifični, kompetitivni inhibitori HMG-CoA reduktaze, enzima od kojeg zavisi brzina konverzije3-hidroksi-3-metil-glutarilkoenzima A u mevalonat, koji je prekursor sterola, uključujući holesterol. Posledično, smanjenje sinteze holesterola u jetri dovodi do povećanja sinteze LDL receptora i smanjena LDL u plazmi. Statini takođe smanjuju trigliceride u plazmi i povećavaju HDL.


Najbolje vreme za uzimanje statina.
Ukoliko uzimate statine, vrlo je važno da poštuje savete svog lekara. Statini se u suštini primenjuju oralnim putem uveče pre spavanja. Ovo pravilo posebno se odnosi na statine kratkog delovanja kao što su simvastatin, pravastatin, fluvastatin i lovastatin. Istraživanja pokazuju da statini kratkog dejstva najbolje deluju kada ih uzimamo uveče. Pacijenti koji su ove statine uzimali na kraju dana imali su niži nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola u poređenju s pacijentima koji su ih uzimali ujutro. Statini kratkog delovanja deluju bolje noću, jer je jetreni enzim koji proizvodi holesterol u ovom trenutku aktivniji. Što se tiče statina dugog delovanja kao što su atorvastatin i rosuvastatin istraživanja pokazuju da ovi lekovi deluju podjednako dobro kada ih pacijenti uzimaju u bilo koje doba dana.
Stoga pacijenti koji uzimaju statine dugog delovanja mogu odabrati koje doba dana im najviše odgovara, ali da pritom vode računa da ih uvek uzimaju u to isto doba dana.

Koliko dugo se uzimaju statini?
Terapija dislipidemije je generalno doživotna. U mnogim slučajevima, kada osoba prestane da uzima statine, nivo holesterola joj se opet povećava. Pacijenti nikako ne bi trebali da prestanu da uzimaju statine bez prethodne konsultacije sa lekarom.

mr. ph. Kristina Kovačević,

autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s