Da li “magične“ gljive mogu poslužiti kao lek?

Od lečenja depresije do pomoći u terapiji odvikavanja od zloupotrebe alkohola, istraživanja pokazuju da upotreba „čarobne gljive“, odnosno psilocibina u medicinske svrhe ima mnogo potencijalnih koristi. Psilocibin, aktivni sastojak koji se nalazi u „čarobnim“ gljivama, snažan je psihodelik. On ima sposobnost da promeni percepciju prostora i vremena, izazivajući vizuelne distorzije, euforiju i mistična iskustva. Međutim poslednjih godina određeni istraživači u svojim radovima sugerišu da ova supstanca na čiji pomen je bar meni prva asocijacija psihodelične šezdesete, ima i brojne potencijalne zdravstvene koristi. Dosadašnja istraživanja su pokazala da psilocibin ima potencijal za lečenje niza psihijatrijskih oboljenja. Potencijalne indikacije uključuju depresiju, opsesivno-kompulzivni poremećaj, glavobolje, odvikavanje od pušenja, zavisnosti od alkohola i zavisnosti od kokaina. Evo šta dosadašnja istraživanja kažu o lečenju psilocibinom za neke od potencijalnih indikacija.

Depresija
Depresija je jedna od najispitivanijih indikacija za terapiju psilocibinom. Terapija psilocibinom je 2018. godine dobila oznaku „probojna terapija“ (1) od strane FDA za lečenje depresije, što je rezultiralo nastavkom kliničkim ispitivanja terapije psilocibinom za depresiju otpornu na liječenje. COMPASS Pathways (2) sprovodio je ovo prvo veliko kliničko ispitivanje terapije psilocibinom za depresiju otpornu na lečenje. U njemu obuhvaćeno preko 400 pacijenata, a svi pacijenti uključeni u studiju dobijali su sintetizovane psilocibinske kapsule.

Odvikavanje od pušenja
U maloj pilot studiji sa Univerziteta Johns Hopkins (3), istraživači su otkrili da je terapija psilocibinom značajno poboljšala uzdržavanje od pušenja tokom 12-mesečnog praćenja. U ovom pilot istraživanju učestvovalo je petnest pacijenata koji su dobijali dve do tri doze psilocibina, u kombinaciji sa kognitivnom bihevioralnom terapijom (CBT). Ovakva terapija odvikavanja od pušenja, rezultirala je sa znatno višom stopom apstinencije od pušenja u periodu od 12 meseci u odnosu na uobičajene lekove za odvikavanje od pušenja ili samo sa CBT.

Odvikavanje od alkohola
U maloj studiji (4) istraživači su otkrili da je terapija psilocibinom u značajnoj meri pomogla u terapiji alkoholizma. U ovom istraživanju učestvovalo je deset dobrovoljaca sa dijagnostikovanom zavisnošću od alkohola. Oni su primali psilocibin oralno u jednoj ili dve doze pored terapije za poboljšanje motivacije.

Odvikavanje od kokaina
Istraživači u Alabami (5), sprovodili su kliničko ispitivanje da bi videli da li će psilocibin, aktivno jedinjenje koje se nalazi u gljivama Psilocybe, pomoći osobama zavisnim od kokaina. Prema njima psilocibin teoretski deluje iz tri ugla: biohemijskog, psihološkog i transcendentalnog / duhovnog. Biohemijski gledano, psilocibin ometa receptore u mozgu za koje se smatra da su odgovorni za jačanje zavisničkih ponašanja. Psihološki gledano smatra se da smanjuje želju, povećava osećaj sopstvene efikasnosti i povećava motivaciju. Transcendentalno ili duhovno gledano smatra se da psilocibin povećava osećaj svrhe i osećaj veće snage volje, za koje se pokazalo da su snažni faktori  u borbi protiv bolesti zavisnosti.

Mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s