Lekovi koji mogu da izazovu nesanicu

Nesanica uključuje poteškoće kod uspavljivanja, spavanja ili ponovnog uspavljivanja sna nakon preranog buđenja tokom noći. Gotovo svako je bar jednom u životu imao besane noći, koje su možda bile zbog stresa, problema sa varenjem hrane ili konzumacije previše kofeina ili alkohola. Uzroci nesanice mogu biti razni, ali današnja tema je nesanica kao posledica neželjenih dejstava određenih lekova.
U tekstu koji sledi, biće navedeni samo neki od lekova koji mogu izazvati simptome nesanice. Međutim, ovo nije sveobuhvatan spisak.

Beta blokatori
Beta blokatori su odavno povezani sa poremećajima spavanja, uključujući buđenje noću i noćne more. Dokaz za ovu tvrdnju je i studija (1) u kojoj su proučavani efekti četiri beta blokatora, atenolola, propranolola, metoprolola i pindolola na kvalitet sna. Analiza upitnika o kvalitetu spavanja koji su ispitanice popunjavale svakoga jutra pokazala je da su snovi i buđenje tokom noći povećani kod primene tri lipofilna leka, propranolola, metoprolola i pindolola. Iako atenolol nije pokazao uticaj na subjektivan kvalitet sna, primena ovog hidrofilnog leka pokazala je uticaj na smanjenje učestalosti REM faze sna.
Smatra se da beta blokatori izazivaju česta buđenja i noćne more tako što inhibiraju noćnu sekreciju melatonina, hormona koji učestvuje u regulisanju i spavanja i cirkadijalnog sata tela.
Egzogeni melatonin, koji se uzima uveče kao suplement, može smanjiti neželjene efekte na nivou centralnog nervnog sistema (poremećaj spavanja) povezane sa blokatorima beta-adrenergičkih receptora, kao i potencijalni rizik povezan sa smanjenjem sinteze melatonina. (2)

Kortikosteroidi
Ovi lekovi mogu da utiču na period uspostavljanja sna (3), posebno ako se uzimaju uveče. Tako da ovde pomoć može biti da se kada je to moguće, celokupna dnevna doza uzme tokom prepodneva.

Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI)
U preglednom članku (4) o prevalenciji nesanice i somnolencije kod depresivnih pacijenata, zabeležene su česte subjektivne pritužbe na nesanicu ili dnevnu somnolenciju kod pacijenata koji pate od depresije ili anksioznih poremećaja, a lečeni su SSRI.

Satini
Upotreba statina često se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od poremećaja sna. Međutim rezultati meta anlize (5) su pokazali da statini nemaju značajan štetan uticaj na trajanje sna i vreme potrebno za uspavljivanje.

Teofilin
U nastojanju da se izoluje efekat teofilina na spavanje od efekta na astmu, rađeno je ispitivanje (6) uticaja oralnog teofilina na kvalitet spavanja kod zdravih ispitanika koji su nepušači. Ustanovljeno je da niske doze oralnog teofilina imaju značajan negativan uticaj na kvalitet sna kod normalnih nesastmatičnih ispitanika.

Mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Једно мишљење на „Lekovi koji mogu da izazovu nesanicu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s