Kofein kao pomoćna terapija

Kofein je alkaloid, koji unosimo u organizam putem napitaka poput čaja, kafe i nekih bezalkoholnih i energetskih pića. Zdrave odrasle osobe bez zdravstvenih problema mogu dnevno konzumirati od 300 mg do 400 mg kofeina bez ikakvih negativnih posledica (1). Zapravo maksimalna doza kofeina zavisi od telesne težine osobe, a na sajtu Caffeine informera možete uz pomoć kalkulatora odrediti vašu sigurnu dozu kofeina.
On je stimulans koji može poboljšati budnost i smanjiti umor tokom kratkog perioda, ali on takođe može poremetiti san kod nekih ljudi, o čemu treba posebno povesti računa kod osoba koje inače pate od nesanice. Kofein, takođe ima potencijalnu ulogu u modulaciji bola svojim delovanjem na adenozinske receptore (2). Struktura kofeina je slična adenozinu i zato kofein konkuriše adenozinske receptore što uzrokuje njihovu inhibiciju. On, dakle može smanjiti osećaj bola kroz efekte na adenosinske receptore.

Upotreba kofeina kao adjuvanta dobro je dokumentovana u literaturi (3), pa je kofein prisutan u kombinaciji sa sa antidepresivima, paracetamolom i nesteroidnim protivupalnim lekovima. On se najčešće koristi u kombinovanim analgetičkim preparatima, a našem tržištu on se nalazi u kombinaciji sa paracetamolom.
Analiza 30 kliničkih studija u kojima je učestvovalo preko 10 000 pacijenta ukazuje upravo da dodavanje niskih doza kofeina standardnoj dozi uobičajenih analgetika povećava olakšanje bola, odnosno za dobijanje iste količine odgovora analgetika bez kofeina potrebna je doza koja je približno 40% veća od one sa kofeinom (3). Kao stanja u kojima dodavanje kofeina anageticima ima koristi navode se glavobolja, postoperativni stomatološki bol i bol nakon porođaja, odnosno bol uzrokovan epiziotomijom. U ovim studijama nije zabeležen nijedan ozbiljan neželjeni događaj i njihovi autori tvrde da dodavanje 100 mg kofeina ili više analgetiku može biti korisno.
Sa druge strane, kofein u kombinaciji sa morfijom rezultira složenijim ishodom. Istraživači u Južnoj Koreji sproveli su dvostruko slepo randomizovano, placebo-kontrolisano ispitivanje kako bi procenili efikasnost 200 mg kofeinske intravenske infuzije primenjene jednom dnevno tokom dva dana kao dodatak opioidima za lečenje bola kod pacijenata sa uznapredovalim karcinomom. Dodeljeno je 20 pacijenata kofeinskoj grupi i 21 grupi placebo grupi. Zaključak je da infuzija kofeina značajno smanjuje bol i pospanost, ali smanjenje nije dostiglo klinički značaj kod pacijenata sa uznapredovalim rakom koji su podvrgnuti opioidnoj terapiji (4).
Treba napomenuti da na osnovu trenutnih dokaza upotreba analgetika koji sadrže kofein može biti povezana sa povećanim rizikom od razvoja fizičke zavisnosti, glavobolje usled prekomerne primene analgetika i simptoma povlačenja nakon naglog prekida lečenja (5).
Kombinovane analgetike sa kofeinom treba koristiti samo privremeno i isključivo za lečenje akutnih stanja bola .

Mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s