Prevencija raka grlića materice

Tiha, ali smrtonosna. Ovo su reči koje se često koriste za opisivanje raka grlića materice. Karcinom grlića materice gotovo uvek uzrokuje humani papiloma virus (HPV).
Koji su faktori rizika za nastanak raka grlića materice?

  • Rano stupanje u polne-seksualne odnose
  • Česta promena seksualnih partnera
  • Nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom.

Postoje primarni i sekundarni metode prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer PAP bris).
Primarna prevencija
Iako kondomi pomažu da se smanji rizik od razvoja raznih seksulano prenosivih bolesti, pa i bolesti povezanih sa HPV-om, uključujući rak grlića materice, budite svesni da HPV može zaraziti područja koja nisu prekrivena kondomom, tako da kondomi ne mogu u potpunosti da se zaštite od HPV-a. Zato je neophodna vakcinacija protiv HPV-a pored upotrebe kondoma. Zaštićeni polni odnosi nisu adekvatna prevencija, već se primarna prevencija sprovodi isključivo putem vakcinacije. Na našem tržištu su dostupne su sledeće vakcine:

1) Gardasil – četvorovalentna, protiv tipova 6,11,16 i 18,
2) Cervarix – dvovalentna, protiv tipova 16 i 18,
3) Devetovalentna vakcina, koja obuhvata 9 HPV tipova (6,11,16,18,31,33,45,52,58).

Sekundarna prevencija
Pap testovi omogućavaju lekarima da otkriju abnormalnosti, odnosno promene na ćelijama na vašem grliću materice i preduzmu mere pre nego što se razvije karcinom grlića materice.
Skrining i vakcinacija su, zajedno, najefikasnija zaštita od raka grlića materice.

Mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s