Topla kupka kao pomoć u smanjenju upale i kontroli nivoa šećera u krvi

Kada dođe kraj stresnog dana mnogima od nas je u glavi kada puna tole vode i miris opuštajuće kupke. Svi znamo da vruće kupke mogu biti rešenje za uklanjanje umora i stresa, ali nova istraživanja sugerišu da duga, topla kupka može biti od pomoći i u smanjenju upale i kontroli nivoa šećera u krvi na isti način kao i vežbanje. Ova informacija je posebno korisna za ljude koji iz određenih zdravtvenih razloga ne mogu da vežbaju ili jednostavno ne ispunjavaju nedeljne preporuke za fizičku aktivnost.

Nakon treninga očekivana je pojava zapaljenja u vidu upale mišića. Tokom kratkog fizičkog stresa, nivoi markera zapaljenja rastu. Nakon ovog početnog povećanja upale, telo proizvodi produženo oslobađanje antiinflamatornih hemikalija, a ove supstance se bore protiv visokog nivoa zapaljenja izazvanog vežbanjem. Ovo je prirodan, normalan proces: kratkotrajno zapaljenje je praćeno produženim antiinflamatornim dejstvom.

Poslednjih godina, istraživanja su pokazala da povećanje telesne temperature može uticati na upalni odgovor tela, kao i adekvatna fizička aktivnost. Štaviše, istraživanja sugerišu da porast telesne temperature može povećati proizvodnju azotnog oksida, koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi i transportu glukoze kroz telo. Međutim, nejasno je bilo da li alternative za vežbanje, kao što je sedenje u vrućoj kupki, mogu proizvesti istu upalu niskog stepena i zdrave protivupalne odgovore.

Za ovaj test, istraživači su regrutovali 10 gojaznih muškaraca koji su vodili sedentarni način života. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. Obe grupe su sedele 15 minuta u prostoriji čija je temperature bila 27°C. Zatim je prva grupa volontera bila potopljna do vrata u vodi temperature 39°C, sat vremena. Druga grupa je isto toliko vremena sedela u prostoriji na sobnoj temperaturi. U intervalima od 15 minuta, istraživači su merili krvni pritisak, broj otkucaja srca i telesnu temperaturu svakog učesnika. Uzorci krvi su uzeti pre testa, neposredno posle testa, a zatim dva sata posle testa. Istraživači su uzeli uzorke krvi od svakog od muškaraca u ovim tačkama studije kako bi mogli da ispitaju markere za upalu, nivo šećera u krvi i insulina. Tri dana nakon prvog testa, učesnici su se vratili i zamenili uloge.
Pozitivni efekti su se pokazali nakon samo jednog boravka u toploj kupki. Naime, analize su pokazale porast nivoa interleukina i povećanje nivoa azotnog oksida u krvi. Porast azotnog oksida može dovesti do opuštanja krvnih sudova, što može smanjiti krvni pritisak. Takođe se smatra da azot oksid poboljšava unos glukoze u tkiva. Završna faza ovog testa podrazumevala je da su učesnici u period od 14 dana imali 10 tretmana toplom kupkom, od kojih je prvih 5 trajalo 45 minuta, a ostalih 5 je trajalo 60 minuta. Uzorci krvi uzeti nakon dvonedeljnog perioda lečenja pokazali su još bolje rezultate. Nivo šećera u krvi natašte je opao, kao i nivo upale niskog stepena. Ovi efekti su slični uticaju koje vežba ima na upalu tela i nivo glukoze. Drugim rečima, tretmani kupkama bili su podjednako korisni kao i vežbanje kod ovih muškaraca.
Naravno ne predlažem da se vežbe zamene toplim kupkama, jer vežbanje ima mnoštvo dokazanih pozitivnih efekata, od kojih je malo verovatno da će se neki postići toplim kupkama. Kupka sa toplom vodom nije zamena za kardio vežbe i vežbe snage, jer prednosti vežbanja prevazilaze antiinflamatorne odgovore. Oni uključuju smanjen rizik od moždanog udara, poboljšanu kognitivne sposobnosti, smanjenu verovatnoću i težinu depresije, smanjen rizik od dijabetesa i smanjen rizik od preloma kostiju.
Kupka je tu kao dopuna redovnoj fizičkoj aktivnosti, naručito kod ljudi koji iz nekog razloga ne mogu da ispune preporučeni nedeljni broj treninga.

spec. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Literatura
Brunt VE, Howard MJ, Francisco MA, Ely BR, Minson CT. Passive heat therapy improves endothelial function, arterial stiffness and blood pressure in sedentary humans. J Physiol. 2016 Sep 15;594(18):5329-42. doi: 10.1113/JP272453. Epub 2016 Jun 30. PMID: 27270841; PMCID: PMC5023696.
Hoekstra SP, Bishop NC, Faulkner SH, Bailey SJ, Leicht CA. Acute and chronic effects of hot water immersion on inflammation and metabolism in sedentary, overweight adults. J Appl Physiol (1985). 2018 Dec 1;125(6):2008-2018. doi: 10.1152/japplphysiol.00407.2018. Epub 2018 Oct 18. PMID: 30335579.
Dorsey CM, Lukas SE, Teicher MH, Harper D, Winkelman JW, Cunningham SL, Satlin A. Effects of passive body heating on the sleep of older female insomniacs. J Geriatr Psychiatry Neurol. 1996 Apr;9(2):83-90. doi: 10.1177/089198879600900203. PMID: 8736588.

Постави коментар