Medicinksi potencijal zove

Sambucus nigra ili ti narodno rečeno zova, prirodno raste u većem delu Evrope. Ova biljka je bogata hranljivim sastojcima, kao što su ugljeni hidrati, proteini, masti, masne kiseline, organske kiseline, minerali, vitamini i esencijalna ulja.
Takođe ona sadrži cijanogene glikozide koji su potencijalno toksični. Svi njeni delovi sadrže cijanogene glikozide, od kojih su najzastupljeniji sambunigrin i prunazin. Ova jedinjenja su potencijalno toksična i po život opasna, jer se mogu hidrolizovati što rezultira oslobađanjem cijanida (1). Srećom kada je plod u pitanju ona se javljaju prvenstveno u nezrelim bobicama i razlažu se tokom termičke obrade (2). Najveće količine sambunigrina prisutne su u starijem lišću, manje količine u cvetovima, dok bobice sadrže najmanje količine ovog jedinjenja. Takođe je utvrđeno da se sadržaj sambunigrina u zovi menja u zavisnosti od porasta nadmorske visine (3).
Bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u zovi su primarno polifenoli i antocijanini. Polifenoli, poznati po svom antioksidansnom delovanju, su najvažnija grupa bioaktivnih jedinjenja koja je prisutna u zovi u relativno visokoj koncentraciji. Ovo visoko antioksidativno delovanje ploda i cvetova ove biljke povezano je sa njenim lekovitim svojstvima.


Cvetovi i plod zove poznati su kao tradicionalni lekovi za razne vrste bolesti i često koriste u narodnoj medicini (4). Prvenstveno se koriste za lečenje uobičajenih simptoma povezanih sa prehladom, grozničavim stanjima, kašljem, začepljenjem nosa, upaljenom sluznicom i gripom, kao i preventivno za jačanje imunološkog sistema (5).
Zbog prisustva flavonoida, cvetovi ove biljke ispoljavaju prvenstveno dijaforetička, antipiretska i diuretička svojstva. Oni takođe poboljšavaju fleksibilnost zidova krvnih sudova. Štaviše, cvetovi zove pokazuju protivupalna i antibakterijska svojstva, pa se koriste za ispiranje grla kod lečenja bola u grlu ili kao komprese za lečenje konjuktivitisa. Najčešće se primenjuje kao infuz osušenih cvetova za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu.
Plod Sambucus nigra, slično kao i cvetovi, ima dijaforetička, antipiretska i diuretička svojstva, a pored toga on djeluje i kao laksativ, stoga je zova često sastojak biljnih mješavina koje se koriste kao lek protiv opstipacije ili kao pomoć pri mršavljenju. Poslednjih godina je takođe otkriveno da zova ima antibakterijska, antivirusna antidepresiva i antitumorska i hipoglikemijska svojstva, te da smanjuje masnoću u krvi o čemu ću pisati u narednom tekstu na blogu.

Mag. farm. Kristina Kovačević,
autor bloga Generacija Rp/

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

TEKSTOVI OBJAVLJENI NA OVOM SAJTU SU AUTORSKO DELO I ZAJEDNICKO VLASNISTVO VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA I AUTORA TEKSTOVA. DALJA DISTRIBUCIJA TEKSTOVA DOZVOLJENA JE ISKLJUCIVO U NEKOMERCIJALNE SVRHE I UZ JASNO CITIRANJE IZVORA I AUTORA PORUKE, KAO I INTERNET ADRESE NA KOJOJ SE ORIGINAL NALAZI. ZA SVE OSTALE VIDOVE DISTRIBUCIJE, OBAVEZNI STE DA PRETHODNO ZATRAZITE ODOBRENJE OD VLASNIKA GENERACIJARP.WORDPRESS.COM SAJTA ILI AUTORA TEKSTA.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s